nieuws

Vruchtbaar Overijssel: In 2013 meeste baby's geboren van heel Nederland

Baby
Baby
Overijsselse vrouwen krijgen de meeste kinderen van heel Nederland. In 2013 is de provincie opgeklommen tot de meest vruchtbare van Nederland, blijkt uit cijfers van het CBS. Net als in de rest van het land daalde het vruchtbaarheidscijfer hier ook wel iets, maar het ging veel minder hard dan elders.
Vorige jaren werden er in Friesland, Zeeland en Flevoland relatief meer kinderen geboren dan in onze provincie, maar daar ging het overal harder achteruit dan hier. In een hele rits gemeenten in de provincie krijgt de gemiddelde vrouw meer dan twee kinderen: Staphorst, Dalfsen, Tubbergen, Twenterand, Wierden, Zwartewaterland, Hardenberg, Kampen, Losser en Rijssen-Holten. Ter vergelijking: het landelijk gemiddelde is inmiddels gedaald tot 1,68.

1 baby per honderd inwoners

In 2013 werden er in Overijssel nog ruim 12.000 baby's geboren. Dat komt neer op 1 baby per honderd inwoners. Daarin wordt Overijssel nog wel overtroefd door Utrecht en Flevoland, waar veel meer jonge gezinnen wonen. Maar als er wordt gecorrigeerd voor dit verschil -en er dus alleen wordt gekeken naar vrouwen in in de juiste leeftijd- komt Overijssel opeens bovendrijven als meest vruchtbare bodem van Nederland. En dat is voor het eerst.
Deze primeur heeft Overijssel met name te danken aan de gemeenten in de Kop. Zwartewaterland en Staphorst staan beide in de top 10 van Nederland, die wordt gedomineerd door de bekende bevindelijk gereformeerde streken van Nederland.

Vruchtbare grond in Overijssel

Door: Jody Ummels

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.