nieuws

Bovag: cijfers opbrengst brandstofaccijnzen kloppen niet

Accijnsverhogingen
Accijnsverhogingen
De staatskas krijgt veel minder geld binnen door de verhoging van de brandstofaccijnzen dan staatssecretaris Wiebes van Financiën eerder deze week bekendmaakte. Dat zegt brancheorganisatie Bovag na bestudering van de evaluatie van Wiebes.
De conclusie van Wiebes dat de verhoging van de brandstofaccijnzen zijn vruchten afwerpt, klopt volgens de Bovag dan ook niet. Eerder deze week werd bekend dat Wiebes niet van plan is de verhoging van de brandstofaccijnzen terug te draaien, ondanks de problemen die er bij pomphouders in de grensstreek zijn ontstaan.

Verschillende pomphouders inmiddels gestopt

Veel automobilisten negeren de Nederlandse pompstations sinds de verhoging en tanken net over de grens in Duitsland en België. Verschillende pomphouders zijn inmiddels gestopt door de problemen.

'Belastingopbrengst veel lager dan Wiebes zegt'

Volgens Wiebes is de opbrengst in het eerste kwartaal 51 miljoen euro, maar de Bovag bestrijdt dat. Volgens de brancheorganisatie zit er een aantal haken en ogen aan de berekening van het ministerie, zelf komt de Bovag niet verder dan 35,5 miljoen euro. Het doel van de verhoging is een stuk hoger: 70 miljoen per kwartaal moet worden gehaald.
Het overgrote deel van die inkomsten is binnengekomen in januari, een maand die door Wiebes eerder als 'niet-representatief' werd bestempeld. Tachtig procent van de opbrengst werd in die maand gehaald. In februari was de opbrengst al een stuk lager volgens de Bovag, in maart was er zelfs een verlies van 3 miljoen euro. De Bovag hoopt dat de Tweede Kamer komende dinsdag besluit om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de cijfers.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.