nieuws

Duizenden Turken aanwezig bij protest tegen Armeens monument in Almelo

Duizenden Turken hebben vanmiddag in Almelo gedemonstreerd tegen het Armeense genocide-monument in de stad. Vanuit het hele land zijn tientallen bussen ingezet om Turken naar Almelo te brengen. De sfeer was gemoedelijk en er werd veel gezongen.
Volgens de organisatie zouden er 4000 en 5000 mensen op de demonstratie af zijn gekomen, de politie heeft het over zo'n 3000.
De demonstratie aan de Rembrandtlaan moet druk zetten op de Almelose politiek om het monument, dat in april werd onthuld, weg te halen. Turkije ontkent dat er in 1915 sprake is geweest van genocide, terwijl de Armeniërs zeggen dat wel degelijk honderdduizend landgenoten zijn gedeporteerd en vermoord door Turken.
Met het monument wil de Armeense gemeenschap de slachtoffers blijven herdenken. Gisteren riep de Armeense Apostolische Kerk de Almelose politiek nog op niet te buigen voor de druk van de demonstratie. De politici in Den Haag moeten volgens de kerk zo snel mogelijk ontkenning van de Armeense genocide strafbaar stellen.
Bij het protest waren tientallen agenten aanwezig om alles in goede banen te leiden. Zo stonden onder meer 75 ME'ers paraat om hulp te verlenen mocht het uit de hand lopen, maar ze zijn niet ingezet.
De gemeente Almelo is geen partij in deze internationale diplomatieke kwestie. Bij de aanvraag van een monument als deze kan de gemeente dan ook alleen maar beoordelen op de omgevingsvergunning. Aan alle eisen voor de benodigde vergunningen is voldaan. Daarnaast staat het monument op privé-terrein.
Bekijk de video in HD op YouTube
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.