nieuws

Waterschap Vechtstromen tevreden over maatregelen tegen waterovelast

Hoog water in de Vecht, nog maar even niet varen
Hoog water in de Vecht, nog maar even niet varen
De maatregelen die zijn ingezet tegen de wateroverlast van de afgelopen dagen in Overijssel en Drenthe hebben effect. Dat meldt het waterschap Vechtstromen vandaag.
Op steeds meer plekken beweegt het waterpeil zich in de richting van normale waarden. De verwachting is dat dit zich de komende dagen doorzet. De waarschuwing om niet te gaan varen op de Vecht blijft de komende dagen van kracht.

Filmpje van het hoge water bij Dalfsen op YouTube

De weersverwachtingen voor de komende dagen zijn gunstig en gaan uit van droog weer. Dit betekent dat de waterpeilen waar die nog verhoogd zijn, zich steeds meer zullen bewegen naar normale waarden. Ook op de Vecht is het hoogste peil inmiddels gepasseerd.

De maatregelen van het waterschap op een rij:

Overijssel

- Het gebied Steigerwijk in Dalerpeel wordt nog steeds gebruikt voor doorvoer en verdeling van water. Deze maatregel draagt bij aan de verder verlaging van de waterpeilen in de omgeving van Slagharen. De buffer in Groote Scheere heeft goed voldaan. De buffer is maximaal gevuld. Dit gebied zal beetje bij beetje het gebufferde water in de bodem opnemen.
- De nevengeul Mölnmarsch, bij de Vechtstuw van Mariënberg is woensdag aan één kant afgesloten. Hierdoor wordt extra Vechtwater opgevangen. De verwachting is dat deze maatregel na het weekend kan worden ingetrokken. De komende dagen zal de Vecht nog steeds veel water blijven afvoeren en dit gaat gepaard met hoge stroomsnelheden. Het waterschap benadrukt niet te gaan varen op de Vecht. Het waterschap zal via website vechtstromen.nl en @Vechtstromen (Twitter) communiceren wanneer de waarschuwing wordt ingetrokken.
- In het Twentse deel van het beheergebied van Vechtstromen is de overlast beperkt. Hier is minder regen gevallen als in het overige deel van het beheergebied. Ook hier is het algemene beeld dat de situatie zich verder stabiliseert en de peilen dalen.

Drenthe

- De waterbuffer in het gebied Roonboom heeft zijn werk goed gedaan. De komende dagen zal het water dat hier is gebufferd gedoseerd worden afgevoerd via het Loodiep en de Hoogeveense Vaart.
- De noodpomp in de wijk Beeklanden is uitgezet. Overtollig water in de wijk is afgevoerd.
- De uitspoeling van de berm van het fietspad bij gemaal Bollema is onder controle. De zandzakken die hier uit voorzorg zijn geplaatst, haalt het waterschap na het weekend weg.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.