nieuws

"Btw-tarief beheer rietlanden Weerribben-Wieden gaat niet omlaag"

Riet
Riet
Het btw-tarief voor onderhoud van rietland in nationaal park Weerribben-Wieden kan niet van 21% naar 6% worden verlaagd. Dat heeft staatssecretaris Wiebes van Financiën geantwoord op Kamervragen van onder meer Eddy van Hijum en Pieter Omtzigt van het CDA.
De rietsnijders hebben het de afgelopen maanden steeds moeilijker gekregen, omdat de vergoeding die ze voor hun werk krijgen geen winst maar verlies oplevert door de hoge btw-heffing. Het onderhoud van riet is van groot belang voor de flora en fauna in het natuurgebied. Het verlagen van het btw-tarief zou een oplossing kunnen zijn maar Wiebes zegt niets te kunnen doen.
Over de subsidie die naar de landeigenaren gaat wordt geen btw geheven, pas op het moment dat zo'n landeigenaar het onderhoud gaat uitbesteden wordt er 21% btw verrekend. Natuurmonumenten besteedt het onderhoud van het riet uit aan de rietsnijders waardoor een hoog btw-tarief wordt verrekend.
Wiebes zegt niets aan dat tarief te kunnen veranderen, omdat het Europees vastgestelde tarieven zijn. Er is een lijst van goederen en diensten waar een laag tarief van 6% btw op geheven wordt, maar rietsnijden of maaien staat daar niet op.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.