Taxi Gerritsen in Rijssen vindt SmartCab oneerlijke concurrent

Taxi Gerritsen in Rijssen vindt de SmartCab die in Twente is gaan rijden oneerlijke concurrentie. De chauffeurs van de nieuwe, kleine gele taxi's rijden met behoud van uitkering.

En dat is broodroof, vindt Hermien ten Bolscher van Taxi Gerritsen. Zij begon vier jaar geleden een taxibedrijf met haar man, nadat die werkloos was geworden. "En we hebben daarvoor flink moeten investeren. In auto's en ook vergunningen en andere voorzieningen", aldus Ten Bolscher. "Daarom kan het niet zo zijn dat grote taxibedrijven gesubsidieerd rondrijden."

Inkomsten onder druk

Met die grote bedrijven doelt Ten Bolscher op de taxibedrijven Brookhuis en Baan. Die rijden vanaf afgelopen zondag met de kleine en goedkope SmartCabs. De bedrijven hopen daarmee een breder publiek de taxi in te trekken. Het nieuwe initiatief is volgens hen nodig, omdat hun inkomsten onder druk staan door minder ritten in het gehandicaptenvervoer en openbaar vervoer. De ritprijs van de SmartCab ligt zo'n 60 procent lager dan het gewone tarief.

"Maar wij moeten dat volledige tarief wel berekenen om te kunnen blijven bestaan", zegt Hermien ten Bolscher van het kleine taxibedrijf uit Rijssen. Meedoen aan het SmartCab-initiatief is geen optie. "Want dan neemt een chauffeur met een uitkering mijn plaats in, dat lijkt me niet de bedoeling."

Prachtige kans jongeren

Ten Bolscher wil zo snel mogelijk met het gemeentebestuur van Rijssen-Holten in gesprek. Die gemeente steunt, net als vele andere Twentse gemeenten, het SmartCab-initiatief. Wethouder Ben Wolterink: "In dit project maken we gebruik van de reguliere re-integratie aanpak, er is geen sprake van verdringing of oneerlijke concurrentie. Prachtig dat jongeren op deze manier een kans krijgen."

Bekijk de video in HD op YouTube

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren