Armeense Kerk: afschuw over demonstratie tegen Armeens monument Almelo

De Armeense Apostolische Kerk Nederland is vol afschuw over de demonstratie die morgen wordt gehouden in Almelo. Turken in Nederland demonstreren dan tegen het grootste Armeense genocidemonument dat vorige maand in Almelo werd onthuld. Met de demonstratie willen ze bewerkstelligen dat het monument weggehaald wordt.

De Armeense Kerk wilde eerder niet reageren op de demonstratie, maar krijgt vanuit de Armeense gemeenschap zoveel vragen dat er toch is besloten een reactie te geven. De kerk vindt dat er op grote schaal misbruik wordt gemaakt van vrijheid van meningsuiting inzake de Armeense genocide.

Bijna 100 jaar geleden werden in het toenmalige Ottomaanse rijk honderden tot duizenden Armeniers opgepakt, gedeporteerd en vermoord. De Armeniers zien dit als het begin van de Armeense genocide, maar volgens de Turken is er geen sprake van genocide.

De Armeense Kerk wil dat ontkenning van de Armeense genocide strafbaar gesteld wordt, net zoals ontkenning van de Holocaust. De gemeenschap roept de politiek op daar vaart achter te zetten, om demonstraties zoals morgen in de toekomst te voorkomen.

De rol van de Diyanet moskeeën, die gratis vervoer organiseren naar de demonstratie, moet onderzocht worden vindt de Armeense Kerk. Verder zou één van de deelnemende organisaties een link hebben met de AKP-partij van de Turkse premier Erdogan, wat zou kunnen duiden op inmenging van de Turkse politiek in Nederland.

De Armeense Kerk vraagt de Almelose politiek niet te buigen voor de druk om het genocidemonument weg te halen. Daarnaast vertrouwt de kerk op de goede verhoudingen tussen de Armeense en Turkse gemeenschappen in Almelo en dat de meerderheid van de Turkse gemeenschap niet achter 'ongepaste en onzinnige demonstraties' staat.

Deel dit artikel:

Reageren