nieuws

46.000 bezoekers voor evenement Bathmen spant de Kroon

Bathmen spant de Kroon
Bathmen spant de Kroon
Ongeveer 46.000 mensen hebben de afgelopen dagen een bezoek gebracht aan het historisch evenement Bathmen spant de Kroon. De historische veldslag die vandaag werd nagespeeld, trok 25.000 bezoekers.
De organisatie van het evenement is zeer tevreden. "Wat goed is wordt beter", stelt een woordvoerster. "Dat geldt voor Bathmen in optima forma. Mensen kwamen elkaar in veel wisselende verbanden tegen. Aan Bathmen spant de Kroon heeft het hele dorp meegedaan. Iedereen kent nu echt iedereen."

Nieuwe veldslag

Deventer werd 200 jaar geleden nog bezet door de Fransen. Kozakken en Pruisen, gelegerd in de bossen bij Bathmen, kwamen de plaatselijke bevolking te hulp en belegerden de stad.
Na het vertrek van de Fransen werd in Bathmen de allereerste Oranjevereniging van Nederland opgericht als steunbetuiging aan Prins Willem. Vanmiddag vond er opnieuw een veldslag plaats. Honderden Napoleontische strijders aan de ene kant en Pruisen, Kozakken en Landstormers, Bathmense boeren, aan de andere kant leverden strijd in de bossen bij Bathmen.
Voorafgaand aan deze veldslag vonden de afgelopen dagen de nodige schermutselingen plaats in en om het dorp.
In het bos konden bezoekers alvast de kampementen van de troepen bekijken waar op dezelfde manier werd geleefd als 200 jaar geleden.

Os aan het spit

De historische Brink was het brandpunt van de meeste activiteiten. Daar waren historisch ontbijten met oerbroden en pannenkoeken, straatspektakel, oude ambachten en gebruiken, een os aan het spit. Ook waren er muziek, openluchtvoorstellingen en tentoonstellingen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.