Zwolle pakt zaterdag uit bij viering 150 jaar spoor

150 jaar geleden werd Zwolle aangesloten op het toenmalige treinspoornetwerk, een gebeurtenis die veel invloed heeft gehad op de ontwikkeling van de stad. Zaterdag wordt daarom feest gevierd in en om het station in de provinciehoofdstad.

Mede door de aansluiting op het spoornetwerk werd Zwolle aan het eind van de negentiende eeuw één van de snelst groeiende steden van het land. Bijna een kwart van de inwoners van Zwolle werkte voor de spoorwegen en die gingen vooral in de wijk Assendorp wonen, dat voor de spoorwegmensen werd omgebouwd.

Zaterdag staat in het teken van die geschiedenis. Zo staan er historische locomotieven uit onder meer de jaren '60 en zijn er foto's en films te zien. 's Middags wordt een nieuwe Zwolse locomotief onthuld.

Speciaal voor de viering heeft de opleiding Mobiliteit van Hogeschool Windesheim historisch onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van het spoor in Zwolle. De verhalen die de onderzoekers daarbij naar boven hebben gehaald zijn zaterdag voor het eerst te lezen.

Verder zijn er optredens van onder meer het NS Harmonieorkest, zijn er demonstraties en is er elk half uur een rondleiding door de nieuwe reizigerstunnel op het station. De dag wordt georganiseerd door de NS, ProRail, de gemeente Zwolle en Provincie Overijssel. De festiviteiten zijn van 10:00 tot 16:00 uur.

Meer over dit onderwerp:
Zwolle trein IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren