nieuws

Huishoudens in Staphorst zijn flink welvarend

Staphorst
Staphorst
Het gaat Staphorster gezinnen financieel voor de wind. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het CBS naar de verspreiding van welvaart in Nederland.
Het landelijke onderzoek bekijkt het brede begrip welvaart vanaf verschillende invalshoeken. Zo is er gekeken naar gemiddelde inkomens, naar gemiddelde vermogens en naar wat ze een hoge welvaart noemen. Die informatie is per gemeente getoond op kaart van Nederland en in de meeste kaartjes springt Staphorst eruit in de regio.

Geen miljonairsgemeente

Nu is het ook weer niet zo dat de gemeente kan wedijveren met de bekende miljonairsgemeenten elders in het land, zoals Bloemendaal of Rozendaal, maar de vlag hangt er -financieel gezien in ieder geval- prima bij in Staphorst.
Meer dan de helft van de huishoudens is er 'vermogend' en meer dan 35 procent van alle gezinnen heeft wat een 'hoge welvaart' mag heten. Bijna niemand heeft er huurtoeslag nodig (minder dan acht procent) en er zijn nauwelijks gezinnen met een erg laag inkomen.
Alleen hoge inkomens zijn er dan ook weer nauwelijks, waardoor een gemiddeld Staphorster gezin tot tien procent minder verdient dan het landelijk gemiddelde.
Door: Jody Ummels

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.