nieuws

Op bezoek bij Carla Jaspers in Perugia, het regent een beetje

De familie Lemmi
De familie Lemmi
Zaterdagochtend nemen we afscheid van Caterina Dei en gaan we op weg naar Carla Jaspers uit Lutten. Zij woont met haar Italiaanse man Antonio en hun dochters Dalia (12) en Iris (10) in Perugia.
Het weer is somber en het regent een beetje. Dit wil je niet als je een zonnig feel good-programma maakt, maar het is niet anders. Zij balen er ook van. Het welkom is hartelijk en gezellig in hun knus ingerichte woonkamer. We nemen de plannen door en besluiten Perugia in te gaan.

Oude stad

De oude stadskern ligt hoger op de berg. De oude binnenstad wordt omsloten door een Etruskische stadsmuur uit drie eeuwen voor Christus. En daarbuiten nog eens een later gebouwde Romeinse muur. Het weer klaart op en gelijk ziet alles er mooier uit. Carla laat me de werkplek van Antonio zien. Hij is apotheker en toen Carla als studente Italiaans daar een vitaminekuur wilde kopen, werden ze verliefd.
We doen boodschappen voor het avondeten en ze laat me de oude ondergrondse stad van Perugia zien. Prachtig bewaard gebleven en tegenwoordig zitten er kunstgalerijen in of worden er muziekuitvoeringen vertoond. Maar de lokale bevolking gebruikt het ook als doorgang van de ene naar de andere kant van de stad.

Op ons gemak

Ik heb gelijk een klik met Carla. Ze is zo relaxt, laat lekker alles over zich heen komen en vindt alles goed. Ik verbaas me daar toch een beetje over. Het is natuurlijk niet niks als je zo ineens vier vreemde mensen over de vloer krijgt. Ook Antonio is de rust zelve die het leuk vindt met ons mee te denken over hoe en wat we zo efficiënt mogelijk kunnen opnemen.
En Dalia en Iris zijn schatten en ontpoppen zich als perfecte productieassistentes voor Julius en André. Zij zitten ook bij de jongens in de auto en communiceren dan met ons via walkie talkies, blijven bij opnames keurig achter de camera en checken of we alles hebben. We voelen ons zo op ons gemak bij dit gezin!

Mountainbiken

Zondag wordt de doe-dag. We gaan mountainbiken met z'n allen. Een prachtige tocht langs de Tiber, oude Romeinse bewegwijzering, Mariakapelletjes en naar Assisi, de geboorteplaats van de Heilige Franciscus van Assisi. En daarna nemen Carla en Antonio ons mee in een jeepsafari in de ruige bergen van Umbrië.
Ze zijn samen het klein bedrijfje Piccola Umbria gestart waar je een vakantie op maat in Umbrië kan boeken. Of je nu de natuur wilt ontdekken op fiets, motor, met jeep of met eigen auto, of je wilt een culinaire of culturele trip maken, vraag het ze en je krijgt iets fantastisch aangeboden met of zonder hun begeleiding.

Zondagskind

's Middags gaan we naar Locanda Paradiso, een spiksplinternieuw hotel vlakbij het vliegveld van Perugia. Carla en haar Amsterdamse vriendin Caroline gaan dit hotel binnenkort runnen. Hier koken we ook een typisch Umbries gerecht: een soort platgebakken brood gevuld met pittige worstjes en verse spinazie.
Zowel het brood als de worstjes worden gebakken in een steenoven. Ze hebben ook Italiaanse vrienden uitgenodigd en dus eindigen we met zo'n 20 personen aan een hele lange tafel. Hans serveert er een heerlijke Vajra wijn bij. Ik waan me in een Bertolli-commercial. De ongedwongen sfeer, de gezelligheid, de zon, het lekkere eten. Het is gewoon geweldig! Dit zijn van die momenten dat ik me heel erg bewust ben van het feit gewoon een zondagskind te zijn. Hier te zijn, deze klus te klaren voor RTV Oost...

Emotioneel afscheid

Maandag 2 juni is een vrije dag in Italie, de Dag van de Republiek. We hebben om 9.00 uur bij Carla afgesproken voor een kopje koffie en om afscheid te nemen. Het weer is prachtig zonnig en we zitten even heerlijk in de tuin. De meiden hebben lekkere kleine taartjes gekocht. En dan komt er toch een moment van afscheid. Ik kan er niks aan doen, maar ik word emotioneel en zet snel m'n zonnebril op. Gelukkig blijven we contact houden via Facebook. Dankjewel famílie Lemmi voor jullie geweldige gastvrijheid en gezelligheid.

Op naar Bevagna, naar Meike van Drie uit Almelo, die jarenlang een praktijk als verloskundige had in Tubbergen. Hans maakt gelukkig weer veel grapjes en ik lach al weer en knijp mezelf nog maar eens. Yes, ik ben nog steeds in het prachtige Italie! Ciao tutti!
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.