nieuws

Helden

Tijdens de Zwolse Halve Marathon wordt een aantal 'helden' nadrukkelijk gevolgd. Allemaal hebben ze hun eigen verhaal om mee te doen aan het hardloopevenement.

Christel Wevers

Sportief is ze altijd geweest, maar sinds Christel Wevers weet dat ze diabetes type 2 heeft, heeft ze er een nieuwe uitdaging bij. De 39-jarige Zwolse docent Sport & Bewegen is voor de halve van Zwolle benaderd door de Bas van de Goor Foundation. Een stichting die het sporten voor mensen met diabetes wil stimuleren. Zelf merkt ze ook dat door het sporten haar suikerwaarden. Maar … het vergt ook veel van haar. Zo kan ze niet spontaan gaan sporten, twee uur voor het hardlopen gaat haar insulinepomp uit en moet er gegeten worden.
Een starttijd voor een wedstrijd als de halve van Zwolle is daarom voor haar enorm belangrijk. En daar waar een doorsnee recreant niet hoeft te eten tijdens de wedstrijd moet Christel ervoor zorgen dat ze voldoende suikers bij zich heeft voor onderweg. Ze is vastbesloten om mét diabetes de eindstreep te halen. Haar streeftijd? Twee uur en twintig minuten.

Erik Wijtsma

In 1998 kreeg Zwollenaar Erik Wijtsma de diagnose PSC, een ziekte aan de galwegen die in en om de lever lopen. De ziekte maakte hem dusdanig ziek dat hij in 2011 op de wachtlijst werd geplaatst voor een levertransplantatie. Een zeer moeilijk en heftige periode, maar ook erg bijzonder. Twee jaar geleden is Erik letterlijk voor de dood weggehaald omdat er een donorlever beschikbaar kwam. Erik kreeg een tweede kans. Vanaf het moment dat de Zwollenaar op de wachtlijst stond maakt hij zich hard voor het donorschap.
Vorig jaar, een jaar na zijn levertransplantatie, liep hij de Zwolse Halve Marathon met 15 lopers in het roze donorshirt om aandacht te vragen voor het donorschap en donoren te werven. Dit jaar lopen er ongeveer 65 sporters de 4 mijl of de halve marathon in het roze donorshirt om donorschap op de kaart te zetten. Duizend donoren werven, dat is het doel van Erik. Waarom? Iedereen heeft recht op een leven!

Adri Zwarthoff

Het leven van Zwollenaar Adri Zwarthoff en zijn zoon Dominique is sinds december 2012 drastisch veranderd door de dood van hun vrouw en moeder. De Zwolse Halve Marathon loopt Adri dan ook met een bijzondere missie: aandacht voor zijn Monicares Foundation. Het overlijden van Adri’s vrouw Monica aan kanker heeft hem enorm gegrepen en deed hem beseffen dat hij iets voor anderen wilde doen.
De zorg in Nederland is volgens Adri fantastisch geregeld, maar alle onverwachte kosten die bij ziekte ontstaan kunnen mensen flink in de problemen brengen. Denk aan reiskosten, verblijfskosten, of het verlies aan inkomen als je noodgedwongen minder gaat werken om voor een ziek gezinslid te zorgen. Gezinnen uit Zwolle met een kind dat aan kanker lijdt of ongeneeslijk ziek is, kunnen financiële hulp van de Monicares Foundation krijgen. Samen met vele anderen loopt Adri Zwarthoff op 14 juni de Zwolse Halve Marathon om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor zijn stichting!

Elles Hetebrij

Elles Hetebrij is de veelzijdige eigenaar van café De Hete Brij, een sfeervol bruin café net buiten het uitgaanscentrum van Zwolle. De in Wijhe opgegroeide, ondernemende Elles is nogal actief in de sociale hoek. Ze organiseert speciale ontmoetingsmomenten voor mensen met een psychiatrisch verleden en voor ADHD'ers. Zo hoopt ze vooroordelen bij andere stamgasten weg te nemen.
Een ouderwets, bruin café draaiende houden in tijden van crisis. Het is mogelijk als je een ondernemer bent met passie voor het vak, en dat heeft deze power woman! Naast al die uren die Elles in haar café steekt heeft deze Miss Universe Netherlands 1993 ook nog tijd voor haar favoriete sport: hardlopen. En als Blauwvinger moet je dan natuurlijk deelnemen aan een evenement als het Zwolse Halve Marathon Festival. De energieke Elles loopt de halve van Zwolle ongetwijfeld in een mooie tijd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.