nieuws

De eikenprocessierups is er weer, meldingen uit de hele provincie

De eikenprocessierups is er weer. In Dalfsen, Enschede, Zwolle, Wierden en Hengelo zijn al meldingen gedaan van de aanwezigheid van de rups. De op het oog schattige harige beestjes, zijn alleen niet zo lief als ze eruitzien.
Het grootste probleem zijn de haren van de rups. Iedere rups heeft er ongeveer honderdduizend tot een miljoen van, en als ze zich bedreigd voelen, schieten ze de haren af. Als mensen of dieren in aanraking komen met deze haren, ontstaat er huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk. In uitzonderlijke gevallen krijgen mensen last van braken, duizeligheid en koorts.

Wat kun je er tegen doen?

De gemeente is verantwoordelijk voor het bestrijden van de rupsen in de openbare ruimte. Tref je ergens een nest aan, meld dit dan ook bij de gemeente. Om geen risico te lopen, is het belangrijk om hals, armen en benen te bedekken in de buurt van eikenbomen en niet onder een eikenboom te gaan zitten. Maak kinderen ook attent op het gevaar van de eikenprocessierups, want hoe schattig de beestjes er ook uitzien, je moet er niet mee spelen.
Als er, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, toch contact is geweest met de haren van de rups, wordt geadviseerd de huid direct met plakband te strippen en daarna met lauw water af te spoelen. Kleding kan het beste gewassen worden op 60 graden Celsius. De klachten verdwijnen vaak vanzelf binnen een paar dagen tot twee weken.
Veel gemeenten waarschuwen al voor de eikenprocessierups, zoals de gemeente Enschede.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.