nieuws

Rentree Wonen Deventer moet verschijnen voor parlementaire enquetecommissie

Rentree Wonen
Rentree Wonen
Rentree Wonen uit Deventer is een van de zes woningcorporaties die in de komende weken moeten verschijnen voor de parlementaire enquetecommissie in Den Haag.
De politiek wil opheldering over wat er de afgelopen jaren financieel misging bij woningcorporaties. Aanleiding voor een miljardenverlies in de woonsector was onder meer derivatenhandel, fraude, corruptie en graaiende managers. Wooncorporaties die zich daarmee de laatste jaren in negatieve zin hebben onderscheiden moeten zich verantwoorden voor het gegoochel met geld. Vestia, Woonbron en Rochdale haalden de landelijke publiciteit. Maar ook een kleinere woonstichting als Rentree Wonen kreeg van de minister een tik op de vingers voor investeringen in risicovolle vastgoedprojecten.
Woningbouwcorporaties waren ooit opgericht om mensen met lage inkomens aan fatsoenlijke en betaalbare huisvesting te helpen. Twintig jaar geleden werden woningcorporaties losgesneden van de overheid en kwam bij een aantal organisaties de focus op snel geld verdienen en hoge winsten te liggen. In deze nieuwe cultuur konden de misstanden ontstaan die de Haagse politiek nu onderzocht wil zien: buitensporig hoge investeringen in speculatieprojecten en zelfverrijking bij directie en bestuurders.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.