nieuws

Bewoners platteland Hardenberg en Steenwijkerland bang voor komst mestindustrie

Boer aan het werk
Boer aan het werk
Tijdens een zitting van de Raad van State in Den Haag hebben de inwoners van de gemeenten Hardenberg en Steenwijkerland geprotesteerd tegen het plaatsen van mestverwerkingsinstallaties bij agrarische bedrijven.
De inwoners stapten naar de Raad van State om de plaatsing van de installaties aan te vechten. Volgens hen ontstaat er door de installaties op het platteland een industrie in het verwerken van mest. Volgens de bewoners hoort dat niet thuis op het platteland maar op een industrieterrein.

Zorgen om extra vrachtwagens en stank

Om een mestverwerkingsinstallatie winstgevend te maken moet er naast de eigen mest ook de mest van andere boeren in de omgeving verwerkt worden. Dit zou volgens de inwoners van de gemeenten zorgen voor extra vrachtverkeer en stankoverlast.
De gemeenten hebben laten weten dat bedrijven, die de installaties willen plaatsen, aan alle milieunormen moeten voldoen. De mestverwerkingsinstallatie in Steenwijkerland is kleinschalig en duurzaam, aldus de gemeente. Hardenberg heeft nog de extra eis dat het open agrarische landschap niet aangetast mag worden. De Raad van State doet over zes weken uitspraak over de zaak.  

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.