nieuws

Nieuwe getuigenverhoren in koolmonoxidezaak Rendo en bedrijf Genemuiden

Rechtspraak
Rechtspraak
Er komen nieuwe getuigenverhoren in de koolmonoxide-zaak in Meppel, waarbij in december 2010 twee jonge mensen omkwamen. Dat heeft de rechtbank in Assen vanmiddag besloten, op verzoek van de advocaten van netbeheerder Rendo uit Meppel en installatiebedrijf Loodsluis uit Genemuiden. Er worden volgens RTV Drenthe een deskundige van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en een VROM-inspecteur gehoord.
Rendo en Loodsluis zijn volgens het Openbaar Ministerie schuldig aan de dood van het tweetal door fouten in de rookgasafvoerpijp. Die lag los, waardoor er koolmonoxidevergiftiging ontstond. Loodsluis legde de rookgasafvoerpijpen aan en Rendo was de toezichthouder. Beide bedrijven zijn volgens het OM in gebreke gebleven en wordt daarom dood door schuld verweten.
De hoofdveroorzaker van de koolmonoxide bleek overigens een verkeerd afgestelde en gerepareerde cv-ketel, maar daarvan kan niet worden vastgesteld wie als laatste aan de ketel heeft gezeten. Het OM kan daarom niemand daarvoor als schuldige aanwijzen

Ventilatieschacht was ondeugdelijk
De advocaten van Rendo en Loodsluis vinden het onterecht dat juist deze twee bedrijven terechtstaan voor het drama met dodelijke afloop. Zij wijzen naar woningverhuurder Woonconcept en bouwbedrijf Plegt-Vos. Want in zowel het rapport van de VROM-inspectie als van het NFI wordt gemeld dat de ventilatieschacht de grote boosdoener is in dit koolmonoxidedrama. De schacht, die om de rookgasafvoerleidingen is aangebracht, is ondeugdelijk afgetimmerd waardoor er geen goede ventilatie was.
Zowel het NFI en de VROM-inspecteur zou daarvan melding maken in hun rapport en daarom willen de advocaten beide deskundigen in deze kwestie nog eens horen. Volgens de advocaten van Rendo en Loodsluis wordt zelfs in het NFI-rapport gesteld dat 'als de ventilatieschacht gewoon zijn werk had gedaan, dan waren deze mensen niet omgekomen, ondanks een losliggende rookgasleiding en ondanks een verkeerd afgestelde ketel'.

'Woonconcept schuldig'
Advocaat Mariska Pekkeriet stelt dat de verkeerden terecht staan. Zij vindt dat, gezien de ondeugdelijke ventilatieschacht, zowel Woonconcept als bouwbedrijf Plegt-Vos, die de ventilatieschacht afgetimmerd heeft, verantwoordelijk is. "Als er op een juiste manier door Woonconcept een bouwvergunning was aangevraagd bij de gemeente, met de technische bouwconstructie van de ventilatieschacht, dan was die vergunning geweigerd. Want die deugde niet. En Plegt-Vos heeft de schacht dus afgetimmerd, dus die is ook verantwoordelijk."

De rechtbank wil de zaak eind oktober hervatten. Die sleept nu al jaren voort, omdat allerlei technische onderzoeken veel tijd vergen en er ook telkens nieuwe getuigen gehoord moeten worden in deze zaak. De ouders van de omgekomen 23-jarige man waren donderdagmiddag ook bij de zitting, maar zijn nog altijd te aangeslagen om over het drama te praten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.