nieuws

Installatiebedrijf Genemuiden oneens met claim koolmonoxidedrama Meppel

Rechtbank in Assen
Rechtbank in Assen
Woningcorporatie Woonconcept in Meppel heeft een claim van enkele tonnen neergelegd bij Loodsluis Installatie Techniek in Genemuiden, voor schade door het koolmonoxide-drama in Meppel. Maar Loodsluis wijst deze claim af, meldt RTV Drenthe.
Loodsluis is door de woningverhuurder aansprakelijk gesteld voor alle kosten na het koolmonoxidedrama in Meppel, waarbij op Eerste Kerstdag 2010 twee mensen om het leven kwamen. Het installatiebedrijf stond donderdagmiddag samen met netbeheerder Rendo voor de rechtbank in Assen, omdat het Openbaar Ministerie (OM) beide bedrijven schuldig acht aan de dood van de 23-jarige man en zijn 19-jarige vriendin.

Onterechte claim

De behandeling van deze strafzaak vergt veel tijd vanwege allerlei technische onderzoeken, en ook donderdag is de zaak weer aangehouden tot eind oktober, omdat er nog twee getuigen-deskundigen gehoord gaan worden. Ondertussen heeft Loodsluis wel een claim binnen, die volgens de advocaat van het bedrijf onterecht is.
Woonconcept heeft na het drama veel kosten gemaakt. Zo zijn in de huurwoningen alle kunststof rookgasleidingen vervangen die Loodsluis had aangelegd. Huurders moesten daarnaast vanwege het gevaar op koolmonoxidevergiftiging tijdelijk elders ondergebracht worden. Het technische installatiebedrijf Loodsluis wordt in dit drama gezien als één van de schuldigen, omdat een rookgasreinigingspijp los bleek te liggen, waardoor koolmonoxide van een verkeerde afgestelde cv-ketel vrijkwam en in de woning stroomde waar de twee slachtoffers lagen te slapen.

Hand in eigen boezem

Volgens advocaat Mariska Pekkeriet van Loodsluis is de claim teruggestuurd, omdat Woonconcept zelf ook schuldig is aan het drama. "Ze moeten de hand in eigen boezem steken." Zo zou de ventilatieschacht in de betreffende huurwoningen ondeugdelijk zijn aangelegd, waardoor die niet goed ventileerde. Daardoor zou de koolmonoxide in de woningen zijn gestroomd en niet naar buiten, via de schacht.
De ondeugdelijke bouwconstructie zou volgens Pekkeriet naar boven zijn gekomen, als Woonconcept een bouwvergunning had aangevraagd, waarbij ook de constructie van de ventilatieschacht op de bouwtekening was gezet. "Dan was gebleken dat die niet deugde, en was er ook geen bouwvergunning verstrekt door de gemeente Meppel."
Pekkeriet vindt dat Woonconcept als woningbouwvereniging, net als Loodsluis, ook haar verantwoordelijkheid moet nemen en met alle betrokken partijen in dit drama om tafel moet gaan zitten. "Het is niet zo dat Woonconcept aan het hoofd van de tafel zit, en schade claimt bij anderen. Want zij hebben ook zeker schuld aan dit drama."
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.