nieuws

Tweeduizend euro voor renovatie van graf grondlegger van Staphorst

Gift voor restauratie familiegraf Wubben in Rouveen
Gift voor restauratie familiegraf Wubben in Rouveen
De dorpsraad van Rouveen en uitvaartbedrijf Monuta trekken de knip om de restauratie van het graf van Ebbinge Wubben, de grondlegger van de gemeente Staphorst, te bekostigen. Er komt 2000 euro beschikbaar voor renovatie van het monumentale familiegraf op het kerkhof bij de hervormde kerk van Rouveen.
Oud-beheerder Dirk Kok van Museum Staphorst trok begin dit jaar aan de bel. Het familiegraf, waarin behalve grondlegger van Staphorst Ebbinge Wubben (1791-1874) ook zijn vrouw, moeder en dochter liggen, was vervallen en Staphorst onwaardig, vond Kok. De stenen waren verzakt en gebroken, Het opschrift was niet meer te lezen.
Samen met medestanders, onder andere begraafplaatsbeheerder Jan Groen en natuursteenbedrijf Cuperus uit Meppel, ging Kok aan de slag. De stenen werden schoongemaakt, recht gelegd en de breuk van een zerk is gemaakt. Dat kon allemaal met gesloten beurzen. Vanaf nu gaat de restauratie geld kosten. De betonnen rand krijgt een fundering, wordt gerestaureerd en er komt een afrastering. Dat is duur, want palen gaan tot twee meter de grond in.

Graf in november klaar

De Dorpsraad Rouveen schonk 1500 euro en ook Monuta trekt nu de knip. Het uitvaartbedrijf heeft een zogeheten Charity Fund. Hieruit kunnen kleinschalige, moeilijk financierbare projecten worden betaald. Deze week kreeg Kok het geld. Volgens hem is het geld van de dorpsraad en van Monuta voldoende om het gerestaureerde graf in november klaar te hebben.
Ebbinge Wubben was niet zomaar iemand. Hij was de grondlegger van de gemeente, werd in 1811 de eerste burgemeester en hij vervulde deze taak tot 1852. Als historicus, statenlid en regionale steunpilaar van de liberale staatsman Thorbecke oversteeg hij de grenzen van de gemeente. Bekend werd Ebbinge Wubben door zijn in 1835 verschenen ‘Plaatsbeschrijving der gemeente Staphorst’. De burgemeester, politicus, notaris en geschiedschrijver vond zijn laatste rustplaats op het kerkhof bij de hervormde kerk van Rouveen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.