nieuws

SLM-vliegramp met slachtoffers uit Overijssel herdacht in Amsterdam en op tv

Documentaire over de ramp
Documentaire over de ramp
Vandaag is het precies vijfentwintig jaar geleden dat er in Suriname een toestel van de Surinaamse Luchtvaart Maatschapij (SLM) neerstortte. Bij de SLM-ramp kwamen 176 mensen om, onder wie drie voetballers uit Overijssel. In Amsterdam werd de vliegramp vandaag herdacht.
In het vliegtuig zat het Kleurrijk Elftal, opgericht om armoede te bestrijden en om de integratie van Surinamers in Nederland te stimuleren. In 1989 reisde de Nederlandse voetballers met Surinaamse roots naar Suriname voor een wedstrijd.
De landing gaat niet goed en 176 inzittenden komen om als het vliegtuig neerstort. Onder hen zijn vijftien spelers van het Kleurrijk Elftal. Daar zaten ook Overijsselse spelers bij: Ruud Degenaar (Heracles Almelo) Fred Patrick (PEC Zwolle) en Andy Scharmin (FC Twente). Een paar Nederlandse internationals ontsnappen aan de ramp. Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Bryan Roy, Aron Winter en Henk Fraser kregen geen toestemming van hun clubs om naar Suriname te gaan.
In de Koningskerk in Amsterdam is vandaag een herdenkingsbijeenkomst gehouden. Ook zond de NTR een documentaire uit over de ramp. Die is gemaakt door Maurice Lede, een neef van FC Twente-speler Scharmin die omkwam bij de ramp.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.