nieuws

Stippelloos lieveheersbeestje in Overijssel op de foto gezet

Naast het lieveheersbeestje met stippen zijn er in Overijssel ook exemplaren gezien zonder
Naast het lieveheersbeestje met stippen zijn er in Overijssel ook exemplaren gezien zonder
Sinds april worden in Nederland lieveheersbeestjes zonder stippels waargenomen. De ontdekker maakte foto's in Overijssel en zag pas later dat dit voor Nederland nieuwe insect erop stond. Dat meldt het Nederlands Dagblad vandaag.
In het najaar wordt onderzocht of de soort op meer plekken voorkomt. Nederland telt nu 68 soorten lieveheersbeestjes, aldus het EIS Kenniscentrum.

Vochtige graslanden, sloten en beken

De nieuwe soort komt in Europa veel voor, maar is in de aan Nederland grenzende gebieden vrij schaars. Het onbestippelde lieveheersbeestje is vrij makkelijk herkenbaar aan zijn roodbruine, licht behaarde dekschilden waartegen de zwarte kop duidelijk afsteekt.
Het is een soort die vooral te vinden is op vochtige graslanden langs sloten en beken, zo schrijft het kenniscentrum zondag op de site van het radioprogramma Vroege Vogels.
Lieveheersbeestjes zijn geliefd bij tuinliefhebbers omdat ze bladluis bestrijden. Het onbestippelde lieveheersbeestje is echter een van de weinig soorten die niet van bladluizen, maar van planten leven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.