nieuws

"Geen parkeergarage Kampen, wel meer geld voor behoud kogge"

Onderwaterfoto van de IJsselkogge
Onderwaterfoto van de IJsselkogge
De gemeenteraad van Kampen buigt zich woensdag over een nieuw voorstel van burgemeester en wethouders, om de IJsselkogge in een vitrine tentoon te stellen in het gebied Buitenhaven. Het geld daarvoor moet komen uit het afblazen van de geplande parkeergarage en een bijdrage van de provincie.
De hoge kosten die gemaakt moeten worden voor het tentoonstellen van de IJsselkogge bleken vorige maand nog een struikelblok voor de raad. Inmiddels zijn er nieuwe ontwikkelingen waardoor er mogelijk meer geld beschikbaar is en dus de extra kosten minder hoog zijn. Het college wil daarom dat de raad opnieuw kijkt naar de plannen.
De plannen voor een parkeergarage in de Buitenhaven blijken zo duur te worden, dat het college daar vanaf wil zien. De saneringskosten komen op 1,33 miljoen euro, waarvan de gemeente zelf 930.000 euro moet betalen. De bouw van de parkeergarage kost nog eens ruim 1,6 miljoen euro.
Het college vindt dat te duur en stelt nu voor om een parkeerterrein aan te leggen. Door die besparing blijft geld over, dat kan worden gebruikt voor de kogge. Daarnaast wil de provincie nu 250.000 euro beschikbaar stellen voor gebiedsontwikkeling en daarbij kan de kogge worden meegenomen.
Het wrak werd twee jaar geleden ontdekt in de IJssel bij Kampen. Het gaat waarschijnlijk om een Koggeschip uit de 14e of 15e eeuw die zeer goed bewaard is gebleven. Er zijn maar zelden goed bewaarde wrakken van Kogge's gevonden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.