"Veel gemeenten verhogen OZB voor bedrijven te veel"

De meeste Overijsselse gemeenten hebben de onroerendezaakbelasting (OZB) voor bedrijven met meer dan de toegestane 2,45% verhoogd. Dat zegt het MKB op basis van cijfers van onderzoeksinstituut COELO en trekt aan de bel.

De maximale OZB-opbrengst wordt jaarlijks door het Rijk vastgesteld, maar er volgen geen maatregelen op het moment dat gemeenten zich daar niet aan houden. Uit de cijfers van COELO blijkt dat bij vijftien gemeenten de OZB-opbrengst hoger is.

Almelo (8,4%), Staphorst (8,2%) en Hellendoorn (7,2) zijn daarin de koplopers. Voor heel Overijssel is de groei 2,9%, terwijl het landelijk gemiddelde op 3,4% ligt.

"Slechte zaak voor bedrijven"

Het MKB noemt de cijfers een slechte zaak voor de bedrijven. "Veel MKB-bedrijven verkeren in een zwakke financiële positie. Het zijn deze bedrijven die voor economische herstel en banengroei moeten zorgen. Ondernemers moeten niet de melkkoe van lokale overheden zijn om gaten in de begroting te dichten, maar juist gestimuleerd worden in ondernemen. Dit betekent immers banengroei en dat hebben we nodig."

Het MKB roept de gemeenten op om nog eens kritisch te kijken naar de verhoging van de OZB-opbrengsten voor bedrijven en die aan banden te leggen.

Meer over dit onderwerp:
OZB MKB Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren