nieuws

Opnieuw kleine basisscholen gesloten, nu in Kallenkote en Vledderveen

Zeker zeven basisscholen in kleine dorpen in Overijssel en Drenthe hebben afgelopen week voorgoed de deuren gesloten. Er zijn te weinig kinderen en dus wordt het onderwijs te duur.
In die dorpen zijn grote zorgen ontstaan over de leefbaarheid en de sociale cohesie. Want niemand weet wat de consequenties zijn voor de langere termijn.

"Het hart uit Kallenkote getrokken"

In Kallenkote houdt het de gemoederen bezig. Alle voorzieningen zijn inmiddels weg, zelfs de brievenbus is niet meer. "Met de sluiting van OBS Kallenkote is het hart uit ons dorp getrokken", zegt bezorgde moeder Margriet Lugtmeijer.
De schooldirecteur kan zich de onrust onder jonge gezinnen goed voorstellen, maar hij stelt ook "dat je je moet afvragen of een school met 23 kinderen onderwijskundig nog wel voordelen heeft." Desondanks zijn de ouders in gezamenlijk overleg met de directie tot het onafwendbare besluit gekomen.

"Veel woede en verdriet"

In Vledderveen riep de sluiting van OBS De Heidehoek ook emoties op. Omdat het hier gaat om een bijzondere vorm van onderwijs - Heidehoek hanteerde E.G.O. ofwel ervarings gericht onderwijs - is het voor ouders niet makkelijk een andere gelijkwaardige school te vinden in de omgeving.
Ouders namen elkaar kwalijk dat ze hun kinderen van school haalden, omdat dat de sluiting onvermijdelijk maakte. Lammbert Veldhuizen: "Het afgelopen jaar hebben we het hier in het dorp heel moeilijk gehad, er was veel woede en verdriet".

Vrees voor vertrek jonge gezinnen

De vrees is dat jonge gezinnen vertrekken uit de kleine dorpen, omdat er geen school meer is. De vergrijzing zal in nog sneller tempo toeslaan en de toekomst voor kleine kernen wordt ongewis.
Bekijk de video in HD op YouTube.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.