nieuws

Tien bedrijven uit Overijssel in Innovatie Top 100, RSW uit Zwolle op plek 14

Het grijpsysteem van RSW uit Zwolle
Het grijpsysteem van RSW uit Zwolle
Het Zwolse bedrijf RSW is het hoogst genoteerde bedrijf uit Overijssel in de MKB Innovatie Top 100. De ranglijst met de 100 meest concrete innovaties. RSW behaalde plek 14 met MXRP. Dat is een systeem waarmee pallets van verschillende formaten en rolcontainers heel snel zo optimaal mogelijk gestapeld kunnen worden.
Het systeem kreeg de hoge notering vanwege de impact die het kan hebben, wereldwijd. Dagelijks worden er heel veel pallets gestapeld.  "MXRP zorgt voor minder bewegingen en draagt zo in grote mate bij aan het terugdringen van CO2 uitstoot."
De Kamer van Koophandel, Mercedes-Benz en NRC Media presenteerden gisteren de ranglijst met de 100 meest concrete innovaties die het Nederlandse Midden- en Kleinbedrijf heeft gerealiseerd. De eerste plek was voor de gifvrije, zelfklevende folie van Micanti BV uit Amsterdam. Deze folie wordt op scheepswanden geplakt en is een gepatenteerde milieuvriendelijke oplossing om de aangroei van organismen als zeepokken en mossels aan oppervlakken van schepen tegen te gaan.
Hieronder een overzicht van de tien Overijsselse innovaties, inclusief de plek op de ranglijst (bron: www.mkbinnovatietop100.nl):

14. RWS BV, Zwolle

Optimale vulgraad vrachtauto's door baanbrekend logistiek systeem.
De MXRP is een volautomatisch mixed palletiseer systeem gekoppeld aan intelligente algoritme software waarmee op hoge snelheid gemixte pallets en rolcontainers optimaal gestapeld kunnen worden. Het stapelen van gemixte pallets is voornamelijk nog een manueel proces bij een veelzijdigheid van bedrijven wereldwijd. Met de MXRP bespaart men aanzienlijke kosten in hun totale logistieke operatie. Door de veranderde (logistieke) wereldmarkt met een steeds grotere diversiteit en stijgende volumes is de MXRP een baanbrekende en zeer kosteneffectieve oplossing.

Hoge capaciteitswinst en aanzienlijke plaatsbesparing

Door de excellente samenwerking tussen software en hardware en de unieke 4-voudige grijper techniek te combineren, is men in staat maximaal 4-6 verschillende producten tegelijk te stapelen. Dit geeft naast een hoge capaciteitswinst, een aanzienlijke plaatsbesparing en draagt bij aan minder complexiteit in het totale logistieke proces. Met de gepatenteerde techniek is het mogelijk om hogere stabiele pallets en rolcontainers te stapelen. Dat zorgt voor een optimale vulgraad in de vrachtwagen. De impact is erg groot omdat er dagelijks heel veel pallet/vrachtwagen bewegingen zijn.

Voordelen MXRP

Met MXRP zijn minder vrachtwagen bewegingen nodig en zo levert MXRP economisch voordeel en draagt het in grote mate bij aan het terugdringen van CO2 uitstoot.

15. JORDAHL H-BAU BV, Hengelo

Sparingen in beton zonder boren
Innogain is een product voor de bouwindustrie. JORDAHL® Innogain bestaat uit een flexibele buitenmantel en een stijve, innovatieve binnenkern van staal. Het principe is uitzonderlijk eenvoudig. Innogain wordt op de bouwplaats in het beton gepositioneerd waar de sparing moet ontstaan. Na het uitharden van het beton kan Innogain eruit worden getrokken. Innogain werkt als een elastiekje: als je eraan trekt, wordt het smaller, als je het loslaat, krijgt het zijn oorspronkelijke vorm terug. Het innovatieve Innogain materiaal plakt niet aan het beton en kan honderden keren opnieuw gebruikt worden, zonder schoonmaak, zonder nabehandeling!

Innogain is honderden keren herbruikbaar

Innogain vervangt, in combinatie met wapeningsstaal, producten zoals het kostbare doorkoppelsysteem of plaatstalen buizen. Deze laatste blijven achter in het beton en zijn daardoor verloren materiaal, terwijl Innogain honderden keren herbruikbaar is en na het uitharden van het beton simpelweg handmatig uit het beton getrokken wordt. Innogain is makkelijk toe te passen en levert grote besparingen op grondstoffen, materiaal en arbeid op. De emissie-uitstoot wordt aanzienlijk beperkt. Stalen producten zoals sparingsbuizen, stekkenbakken of doorkoppelsystemen die warmtebehandelingen, inductieprocessen of andersoortige milieubelastende bewerkingen moeten ondergaan, hoeven immers niet te worden geproduceerd! Vulmiddelen, zoals het vervuilende piepschuim, zijn overbodig.

Uniek

Innogain is het enige product op de markt waarmee sparingen en gaten in beton kunnen worden gemaakt zonder te boren en zonder dat er materiaal verloren gaat.

25. ConstruSteel BV, Den Ham

ERP MRP software - Software die met alle systemen 'praat'
ConstruSteel ERP MRP software is het enige totaalsysteem waarbij de technische en financiële integratie in het gehele bedrijfsbeheersysteem volledig is doorgevoerd. Dankzij afzonderlijke bouwstenen kan de software optimaal afgestemd worden op de klanten. Een losse bouwsteen kan als standalone pakket functioneren, maar bij een combinatie van modules wordt informatie automatisch hergebruikt. Door deze flexibele modulaire opzet past het systeem zowel bij het MKB als bij grote bedrijven.

Integreren bedrijfsbeheersysteem
Het is het enige totaalsysteem waarbij de technische en financiële integratie in het gehele bedrijfsbeheersysteem volledig is doorgevoerd. Door de combinatie van BIM / CAD-systemen, CAD/CAM-koppelingen met machines en financiële project-, uren en bedrijfsadministratie zijn alle bedrijfsprocessen geautomatiseerd. Het systeem is zowel als cliënt/server-systeem als in de Cloud verkrijgbaar via een netwerk van resellers /dealers / agenten.

Kostenverlagend

De impact is enorm. Er kan veel efficiënter gewerkt worden en dat verlaagt het energieverbruik (verlichting, verwarming, machines, etc.). Door duidelijke userinterfaces met de gewenste overzichten op het scherm is er minder papierverbruik. Ook werken op afstand is geen enkel probleem en draagt positief bij door minder reiskosten en minder vervuiling. Door materiaal-optimalisatie worden zowel insteltijden van machines als het materiaalverbruik geminimaliseerd. Dit scheelt overbodige productie-uren plus grondstoffen. De flexibiliteit van de onderneming neemt enorm toe omdat met een relatief compacte groep zowel de dalen als pieken worden opgevangen.

38. Active4Care BV / Indes BV, Enschede

Geen nek-en schouderklachten meer met de elektrisch aangedreven patiëntenlift
Tilliften worden steeds meer gebruikt in de zorg, maar door het toenemende gebruik van patiëntenliften neemt het aantal nek- en schouderklachten bij hulpverleners toe. Uit onderzoek blijkt dat het een zware belasting voor nek en schouders vormt om te manoeuvreren met niet-aangedreven tilliften, ermee over hoogpolig tapijt te rijden, drempels te nemen etc.

e-Sense tillift

In samenwerking met Indes, dat het power assist platform ontwikkelde, heeft Active4Care BV een tillift ontwikkeld die elektrisch is aangedreven. Door de elektrische hulpaandrijving van de e-Sense tillift kan de hulpverlener er zonder kracht te gebruiken de beweging van de patiëntenlift starten en ermee over drempels en hoogpolig tapijt rijden. Door de compactheid van het systeem is het nog gemakkelijker om ermee in kleine ruimtes te manoeuvreren, zoals de badkamer, of om het bed.

Minder belastend

Doorgaans worden transfers met niet-aangedreven tilliften door twee zorgverleners uitgevoerd, omdat het een te grote belasting voor nek en schouders vormt. De krachtsondersteuning van de e-Sense tilliften neemt deze risico's op fysieke belasting weg. Niet-aangedreven patiëntenliften kunnen ook achteraf met dit gebruiksvriendelijke systeem worden uitgerust.

Door de Zorg, voor de Zorg

De e-Sense tilliften worden 'Door de Zorg, voor de Zorg' geproduceerd. Door sociale werkplaats-medewerkers vanuit DCW Enschede die bij Indes gedetacheerd zijn. De tilliften worden onder supervisie van Indes geproduceerd.

48. Coblue Cybersecurity BV, Hengelo

Doorgrond het cybersecurity-beleid van je organisatie met Coable
Coable is een cybersecurity-benchmarkplatform. Organisaties kunnen via het platform hun cybersecurity-beleid evalueren aan de hand van internationaal erkende cybersecurity normen (zoals ISO 27002). En ze kunnen hun beleid anoniem vergelijken met vergelijkbare organisaties in de branche. Waar zitten de zwakke plekken van de informatiebeveiliging binnen een organisatie? Ook helpt Coable de cybersecurity van (groepen) organisaties te verbeteren. Dit doet Coable door het faciliteren van kennisuitwisseling tussen bedrijven op het gebied van cybersecuritynormen en de implementatie van deze normen.

Automatisch en geanonimiseerd

Alle data in Coable worden automatisch en geanonimiseerd verwerkt. Bedrijven kunnen zo gevoelige bedrijfsinformatie met elkaar delen, zonder dat hiervoor derden nodig zijn.
Coable biedt ook de mogelijkheid om benchmark rondes te starten, e-mailherinneringen te versturen en vragen te delegeren naar collega's.
Coable is vanuit een cybersecurity oogpunt gestart en maakt gebruik van cryptografische standaarden. In-house zijn daar primitieven aan toegevoegd om specifieke cybersecurity-aanvallen tegen te gaan.

Haal het zonlicht binnen

Zon- en daglicht zijn weldadig, voor mens en dier. Op avonden met langer daglicht of in het seizoen waarin er langer daglicht is, voelen de meeste mensen zich vaak vrolijker en beter. Voor bepaalde dieren gaat dat zelfs nog een stap verder. Na onderzoek is gebleken dat in zijn totaliteit het welzijn van het vee verbetert. Koeien blijven langer actief, zijn minder vaak ziek en de vruchtbaarheid neemt toe. Een bijkomend positief en niet onbelangrijk effect is dat de melkproductie en de kwaliteit van de melk aanzienlijk stijgt.

51. Ideeon BV, Hattem

Geen rook- maar brandwerende gordijn optrekken
Onbrandbaar doek bestaat al langer, maar het doek van Ideeon BV is anders. De innovatie zit in de FireFabric-coating, waardoor het glasdoek een hogere temperatuurresistentie heeft, uiterst soepel en glaspartikelvrij is. Door deze unieke eigenschappen is het doek geschikt voor vele doeleinden.

Geschikt voor veel doeleinden

Denk bijvoorbeeld aan tijdelijke brandscheidingen op Schiphol, speciale blusdekens voor in de zorg en voor de ME, hoezen voor intern transport in logistieke centra, brandbarrières voor in de bouw, het blussen van auto's zonder waterschade en natuurlijk huis-, tuin- en keukengebruik. De soepelheid zorgt ervoor dat het doek voor elk probleem een oplossing biedt.

Specifieke toepassingen

De soepelheid maakt het geschikt voor toepassing op markten. Door samen met de klanten de mogelijkheden van FireFabric te onderzoeken voor hun specifieke toepassing ontstaan nieuwe producten.

62. Hakvoort Daglicht BV, Hardenberg

Betere prestaties door dag- en zonlicht
Het Hak4t Daylight Extender (Hak4t D-ex) systeem helpt mensen en dieren zich goed te voelen, beter te presteren en meer uit het leven te halen door de invloed van zoveel mogelijk natuurlijk daglicht, daar waar nodig ondersteund met dynamisch kunstlicht of geremd door zon- en warmtewering. Het systeem werkt 24/7 geheel zelfstandig. Doordat het Hak4t D-ex systeem de natuur inzet als hoofdenergiebron, levert de Hak4t D-ex een duurzame bijdrage aan de wereld.

Besparing energiekosten

Het Hak4t D-ex systeem kan een besparing op de energiekosten realiseren van ongeveer 60% omdat naast hoofdzakelijk gebruik maken van het aanwezige daglicht de overig benodigde energie duurzaam opgewekt wordt via geïntegreerde zonnepanelen en/of windturbines. Ook wordt de piekbelasting van het inschakelen van licht beperkt. Het systeem heeft een snelle terugverdientijd, veroorzaakt geen lichtvervuiling en is onderhoudsarm. De Hak4t D-ex wordt op meerdere manieren middels IP's beschermd.

64. Verburg Audio BV, Hengelo

Onzichtbare hifi, muziek tijdens het koken
De keuken is onderdeel van de moderne lifestyle, de plek in huis waar mensen samen genieten van het bereiden van de maaltijd en elkaars aanwezigheid. Muziek is daarbij een sfeerbrenger. De MaestroKitchen is een Hifi systeem voor in de keuken dat maximaal luisterplezier biedt en minimaal zichtbaar is.

Geen kabels

De MaestroKitchen onderscheidt zich van andere hifi systemen doordat het een top geluidsbeleving introduceert, zonder dat een extra apparaat en speakers op het keukenwerkblad staan of er kabels zichtbaar zijn. Met name een sterke wens van vrouwen.

Innovatief speakersysteem

De MaestroKitchen wordt volledig geïntegreerd in een meubel. Het innovatieve speakersysteem voor de hoge en midden tonen wordt onzichtbaar op de achterzijde van een deur of wand ingebouwd. Deze fungeren daarmee als speakerresonator. De lage tonen krijgen een extra boost door een krachtige subwoofer die onzichtbaar achter de plint wordt gemonteerd. Het enig zichtbare element van het systeem is de smaakvol vormgegeven headunit. Het systeem bevat een CD-speler, FM en DAB radio. Verder kunnen via de USB-poort digitale bronnen worden aangesloten en is er een speciale ingang voor iPod, iPhone en iPad. Met de bluetooth adapter kun je muziek streamen van iedere smartphone of tablet.

Octrooi

Het product is compleet nieuw met unieke kenmerken en daarom is er een octrooi op afgegeven. In 2009 is het patent toegekend met als kenmerk dat het display van het audiosysteem frontgelijk is in te bouwen in een meubel. Uniek in zijn geniale eenvoud.

Recepten afspelen

Tijdens het 'socialisen' is goed klinkende achtergrondmuziek perfect voor goede gesprekken en een gezellige sfeer. Via de website www.smulweb.nl kunnen nu zelfs 100 recepten via het systeem worden afgespeeld. Muziek in de keuken is dus steeds gangbaarder.

79. PLT Products, Haaksbergen

Fijne slippers voor moeilijke voeten
De oorsprong van PLT Products ligt in het handmatig vervaardigen van inlegzolen. Door intensieve samenwerking met voetspecialisten heeft men deze kennis verwerkt in het digitale proces van scannen, modelleren en frezen. Voor klanten met voetproblemen maakt PLT Products nu ook FITS, slippers en sandalen op maat en helemaal aangepast aan de voet. De dichte schoenen met het perfecte ondersteunende voetbed kunnen nu ook afgewisseld worden met fijn zomerschoeisel of goede slippers voor in huis.

3D voetscan

Met een innovatieve 3D voetscanner wordt de 'moeilijke' voet in beeld gebracht. Vervolgens maakt het bedrijf de maatwerkzolen, gemodelleerd op een basis van de 3D voetscan. Daarbij wordt het gekozen model geheel naar wens (kleur en materiaal) van de klant samengesteld. Voor het aanmeten van FITS sandalen of slippers kunnen klanten terecht bij erkende voetspecialisten in heel Nederland. Via www.fitsyourfeet.nl kan men zien waar deze specialisten zich bevinden. Ook kan men op de site vooraf alvast een indruk krijgen van een aantal modellen en kleuren.

Internationaal samenwerken

FITS is in 2010 geïntroduceerd en kent een jaarlijkse groei, voortdurend worden nieuwe modellen ontwikkeld. In het najaar van 2014 wordt een custom made 'pantoffel/huisslof lijn' gepresenteerd. FITS is op dit moment verkrijgbaar in de Benelux en er vinden gesprekken plaats voor samenwerkingsverbanden in Scandinavië en Australië.

90. eMagiz BV, Enschede

Met visuele bouwblokken software en hardware koppelen
Met eMagiz kunnen bedrijfskundigen, zonder programmeerkennis, met visuele bouwblokken koppelingen maken tussen softwaresystemen en hardware. Denk hierbij aan een koppeling tussen de software van een online webshop met het iDeal systeem van de bank om betalingstransacties te doen. Of de koppeling van barcode scanners in het magazijn met de administratieve software om voorraadinformatie bij te werken. Dit soort koppelingen kunnen worden ontworpen, ontwikkeld en beheerd met de online omgeving van eMagiz. eMagiz is verkrijgbaar via het internet. Klanten kopen licenties van eMagiz en betalen een jaarlijks bedrag op basis van het aantal modules en het aantal koppelingen.

Op basis van modellen

eMagiz is een nieuwe uitvoering van bestaande technologie: het werkt op basis van modellen (een modelinterpretatie benadering) in plaats van programmeren (een code generatie benadering). Hierdoor wordt de toepassing dus geschikt voor bedrijfskundigen in plaats van informatici.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.