nieuws

IJsselkogge verdeelt gemeenteraad Kampen, besluit is uitgesteld

Een onderwaterfoto van het gevonden wrak van de IJsselkogge
Een onderwaterfoto van het gevonden wrak van de IJsselkogge
Kampen stelt een besluit over geld voor het tentoonstellen van de IJsselkogge uit. De gemeenteraad kon het vanavond niet eens worden tijdens een ingelaste raadsvergadering. Daarom wordt er in juli opnieuw verder gepraat.
Twee jaar geleden werd het wrak van een Koggeschip uit de 14e of 15e eeuw ontdekt in de IJssel bij Kampen. Omdat er maar zelden zulke goed bewaarde wrakken gevonden worden, is gesproken over een expositieplek. In een ingediend voorstel wordt gesproken over een vitrine om het wrak tentoon te stellen in het gebied Buitenhaven in Kampen.

Raad is verdeeld

Maar aan de plannen hangt ook een prijskaartje. En juist die kosten verdeelden de Kamper gemeenteraad vanavond. Tijdens een eerste stemming was een meerderheid tegen de plannen. Maar na een schorsing besloten de SP en GroenLinks tot een deal. Door de helft van hun fractie vóór in plaats van tegen te laten stemmen, staakte een nieuwe stemming op 15 voor en 15 tegen. Het besluit is daarmee uitgesteld tot de volgende raadsvergadering.
Doel van het uitstel is om meer duidelijkheid te krijgen over de kosten die het plan met zich meebrengt. Ook willen partijen weten of er bijvoorbeeld aan fondsenwerving gedaan kan worden om de financiële last voor de gemeente te verminderen.

Kogge mogelijk naar Lelystad of Harderwijk

Nu de raad nog geen knoop heeft doorgehakt, bestaat de kans dat Kampen helemaal de kans niet meer krijgt om de IJsselkogge tentoon te stellen. Eerder was al bekend dat ook Lelystad en Harderwijk geïnteresseerd zijn in het historische schip. Rijkswaterstaat stelde gesprekken met die partijen uit tot na de ingelaste vergadering van Kampen. Maar nu Kampen niet heeft besloten, zou Rijkswaterstaat in de tussentijd tot een akkoord kunnen komen met een andere gemeente.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.