nieuws

Celstraf geëist tegen horecabaas uit Zwolle in hennepteeltzaak IJsselmuiden

Gevagenisstraf geeist tegen Zwolse horecabaas
Gevagenisstraf geeist tegen Zwolse horecabaas
Een horecaondernemer uit Zwolle hangt een gevangenisstraf boven het hoofd voor betrokkenheid bij georganiseerde hennepteelt in IJsselmuiden. De officier van justitie heeft vandaag voor de rechtbank in Zwolle een gevangenisstraf van 8 maanden tegen hem geëist.
Op 5 juli 2012 werd een omvangrijke en professioneel ingerichte hennepkwekerij met ruim duizend planten in een loods in IJsselmuiden geruimd. De kwekerij is ongeveer een jaar in bedrijf geweest en in die periode is er sprake geweest van meerdere oogsten. Volgens de officier van justitie heeft de kwekerij zo'n 240.000 euro opgebracht. De horecaondernemer ontkent elke betrokkenheid.

Man was gesprekspartner van gemeente

De horecaondernemer, een 44-jarige Zwollenaar, stelde het pand voor de hennepkwekerij ter beschikking en tegen hem eiste de officier van justitie 12 maanden gevangenisstraf, waarvan 4 voorwaardelijk, met aftrek van voorarrest.
De man was als Zwolse horecaondernemer via Koninklijke Horeca Nederland (KHN) gesprekspartner van de gemeente. De officier van justitie rekent hem zwaar aan dat hij het vertrouwen, dat gelet op zijn functie door anderen in hem werd gesteld, heeft beschaamd. Twee werknemers van zijn horecaondernemingen zijn in deze zaak eerder veroordeeld.

BMW, motor en schilderij in beslag genomen

Tegen een andere verdachte, een 33-jarige man uit Zwolle, is 24 maanden gevangenisstraf geëist, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Hij zorgde voor de aan- en afvoer van de hennep en regelde het personeel. Hij stond ook terecht voor witwassen.
Bij huiszoekingen in de zaak zijn onder andere een BMW, een zelfgebouwde motor en een schilderij van Herman Brood in beslag genomen. In beide zaken heeft het Openbaar Ministerie ook diefstal van stroom ten laste gelegd en dient de gestolen stroom volgens de officier van justitie aan de energiemaatschappij te worden terugbetaald. Het gaat om ruim 22.000 euro.

Manusje-van-alles kreeg taakstraf

Het onderzoek richtte zich op in totaal twaalf verdachten. De meervoudige kamer veroordeelde eerder dit jaar een 46-jarige man uit Zoetermeer tot een taakstraf van 240 uur, met een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden, met aftrek van voorarrest. Volgens de officier van justitie was hij het manusje-van-alles in de kwekerij. Bij de strafmaat is rekening gehouden met de verklaringen die hij aflegde over zijn eigen rol en die van anderen.

Bloopers en Timeless blijven open

Volgens de horecaondernemer zelf heeft de strafzaak geen gevolgen voor zijn horecabedrijven Timeless en Bloopers. De twee zaken in de Voorstraat in Zwolle zijn vanavond voor het WK-duel van oranje gewoon open.
De uitspraak is over twee weken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.