nieuws

Snel actie nodig tegen leegstand van winkelpanden

Gemeenten en ondernemers moeten snel in actie komen om verdere leegstand van winkelpanden te voorkomen. Dat werd maandagavond genoemd tijdens de 'Winkeltop' in Hengelo.
Daar bespraken ondernemers uit alle delen van Overijssel, vertegenwoordigers van gemeenten en de provincie en andere belangstellenden het probleem van lege winkelpanden. Met name in de grotere steden van Overijssel staan steeds meer winkels leeg.

Schaarste creëren

Professor Riek Bakker benadrukte dat er in winkelcentra een schaarste gecreëerd moet worden. Winkelcentra zijn te groot geworden omdat deze niet zijn aangepast aan het veranderde koopgedrag van de consument. De vraag en het aanbod in winkelcentra zijn niet goed op elkaar afgestemd. Kleinere winkelcentra kunnen dit probleem oplossen.
Mensen hebben door de crisis minder te besteden en kopen steeds vaker via internet bij webwinkels. Econoom Cor Molenaar verwacht dat over een paar jaar zo'n veertig procent van de non-food artikelen via internet worden verkocht. Het zou volgens hem goed zijn dat de huidige ondernemers daarop inspelen.

Onaantrekkelijk en niet gezellig

Lege winkelpanden maken een winkelcentrum onaantrekkelijk en ongezellig. Deskundigen verwachten dat consumenten daardoor veel minder prettig gaan winkelen en daarom ook minder gaan uitgeven. Als gemeenten en ondernemers hier niet op inspelen worden de problemen alleen maar erger. 
Verder benadrukten ondernemers dat de hoge parkeertarieven een drempel zijn voor mensen om naar een winkelcentrum te gaan. Ook werd genoemd dat gemeenten de detailhandel op industrieterreinen aan banden moet leggen. Op sommige plaatsen is dit toegestaan of werkt de gemeente aan plannen om verkoop aan consumenten op bedrijventerreinen deels mogelijk te maken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.