nieuws

Agrarische kinderopvang succesvol in Overijssel

Ruimte, dieren en buitenlucht, dat is het grote succes van de agrarische kinderopvang. Afgelopen jaren zijn veel kinderopvangorganisaties failliet gegaan, terwijl kinderopvang op de boerderij juist is gegroeid.
Door de crisis is het aantal kinderen dat naar de professionele dagverblijven gaat in het hele land fors gedaald. Ouders raken hun baan kwijt en de overheid betaalt veel minder mee waardoor het te duur wordt. Mensen zoeken dan andere opvang bijvoorbeeld bij oma of de buren. Het is opvallend dat de agrarische opvang tegen de trend in juist wel is gegroeid. Volgens de belangenorganisatie voor ouders in de kinderopvang, Boink, zijn ouders best bereid voor kinderopvang te betalen maar dan moet het wel een meerwaarde hebben.

Geen TV, maar vee

Op het platteland hebben kinderen de ruimte en maken ze kennis met dieren en planten. Er is geen Xbox of televisie, maar zand, gras en bomen. Ze leren weer om echt te spelen. Dat is voor veel ouders de reden om te kiezen voor agrarische kinderopvang, zelfs als dit verder van huis vandaan is. Vandaag hielden veel agrarische opvangorganisaties open huis.

Varkens weg, kinderen erin

Boer Martin Niekamp uit Mariënheem ruilde 5 jaar geleden zijn varkens in voor kinderen. Hij ging de schoolbanken in om een pedagogische opleiding te volgen, en verbouwde de varkensschuur tot moderne opvangruimtes. Nu trekt zijn opvangbedrijf 't Schoapie kinderen uit de hele regio. Er zijn baby- en peutergroepen en er komen ook steeds meer schoolkinderen die worden opgehaald bij scholen uit de omgeving voor de buitenschoolse opvang.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.