Massaontslag in de zorg verwacht, duizenden banen op de tocht

Werknemers in de zorg staat een grote ontslaggolf te wachten. ActiZ, de werkgeversorganisatie in de zorg, verwacht dat er in het hele land tot en met 2015 in totaal zo'n 55.000 mensen hun baan verliezen. Dat heeft directeur Aad Koster gezegd tegen de NOS. In deze regio kondigde vorig jaar organisaties als Carinova en Sensire al ontslagen aan.

"Het gaat veelal om banen in de huishoudelijke zorg, maar ook andere banen. Als een verzorgingshuis gaat sluiten, zijn ook de kok en tuinman niet meer nodig, helaas," zegt directeur Koster. Volgens ActiZ zullen de ontslagen zowel in verpleeghuizen en verzorgingshuizen zijn als in de thuiszorg.

De afgelopen tijd zijn er al meerdere kleine en grote ontslaggolven geweest bij verschillende organisaties in de zorg. Vanwege de bezuinigingen van 2,5 miljard euro zijn al zo'n 11.000 ontslagen aangekondigd in de afgelopen maanden in heel Nederland. Ook in Overijssel zouden honderden banen op de tocht staan. En volgens ActiZ worden dat er nog veel meer.

Abvakabo verwacht meer ontslagen

Vakbond Abvakabo FNV ziet de toekomst nog somberder in en denkt dat wel 100.000 mensen hun werk gaan verliezen. Tegen de NOS zei bestuurder Lilian Marijnissen: "Tijdelijke contracten zijn het afgelopen jaar al niet verlengd. Daar komen de vakbond of de media niet aan te pas, maar dat zijn wel allemaal mensen die nu hun baan verliezen. En als je bedenkt dat in de ouderenzorg veel ontslagen vallen, op de thuiszorg veertig procent wordt bezuinigd en in de gehandicaptenzorg zeker nog 20.000 ontslagen worden verwacht, dan zit je al gauw aan zo'n groot getal."

Staatssecretaris: verzachtende maatregelen

Staatssecretaris Van Rijn verwacht dat het aantal ontslagen lager zal uitpakken dan de voorspelling van ActiZ. Hij gaat uit van zo'n 16.000 fulltime functies die volgend jaar verdwijnen in de langdurige zorg. Het zou dan vooral gaan om banen in de sector huishoudelijke hulp.

Volgens Van Rijn rekent ActiZ met cijfers van november 2013 die geen rekening houden met verzachtende maatregelen. Zo is er extra geld vrijgemaakt en komen mensen eerder in aanmerking voor intensieve zorg. Daardoor is het voor gemeenten en instellingen mogelijk om meer zorg in te kopen en te geven.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren