nieuws

Geen camera’s op toegangswegen Staphorst tegen inbraken

Geen camera's Staphorst tegen inbraken of overvallen
Geen camera's Staphorst tegen inbraken of overvallen
Het staat in een aantal verkiezingsprogramma’s van partijen in Staphorst en het is ook opgenomen in het coalitieprogramma van ChristenUnie, SGP en CDA: een onderzoek naar camera’s op toegangswegen naar bedrijventerreinen. Maar ze komen er niet, want het mag niet. En dat terwijl er de laatste tijd veel inbraken waren in Staphorst.
De roep om camera’s op in- en uitvalswegen wordt luider, ook in de lokale politiek, maar volgens burgemeester Joop Alssema mag dit niet zomaar. Volgens hem mag je alleen camera’s in de openbare ruimte ophangen als de openbare orde in het geding is. "Bij een inbraak, hoe vervelend ook en ik weet er zelf alles van - is dat niet aan de orde", aldus de burgemeester. "Camera’s op particulier terrein mogen wel, maar dan moet je ze op het pand richten."
In de eerste vijf maanden van dit jaar werd er 25 keer ingebroken in de gemeente Staphorst. Het gaat dan om pogingen tot inbraak en daadwerkelijke insluipingen bij bedrijven en woningen. Ook waren er twee overvallen op supermarkten, één op de Poiesz en één op de Aldi. Staphorst heeft voor criminelen een gunstige ligging langs de A28: je bent het dorp zo in en ook zo weer uit.

Zelf waakzaam zijn

Camera's op belangrijke toegangswegen zou een oplossing kunnen zijn, zoals ook enkele partijen opperden in hun verkiezingsprogramma. Maar privacywetgeving verbiedt dat volgens Alssema. De burgemeester roept burgers op om waakzaam te zijn en vooral schuurtjes en huizen goed af te sluiten als ze vertrekken. "Nog te vaak maken mensen het de dieven ook erg gemakkelijk."

In de Staphorster gemeenschap wordt wel eens geopperd om een burgerwacht of iets van dien aard op te richten. Alssema geeft aan hier positief tegenover te staan en volgens hem is de politie ook positief. Het moet volgens hem dan wel vanuit de bevolking komen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.