nieuws

Gedeputeerde opent gerenoveerd openluchttheater op campus UT Enschede

Het openluchttheater in 2013
Het openluchttheater in 2013
Gedeputeerde Hester Maij van de provincie Overijssel opent dinsdag het gerenoveerde openluchttheater op de campus van de Universiteit Twente (UT) in Enschede. Het theater is door de renovatie voor sloop behoed, aldus de UT.
Vanaf 1960 hebben verschillende architecten en kunstenaars hun bijdrage geleverd aan de inrichting van de campus. Het openluchttheater is gebouwd in 1965 en kwam voor het eerst voor in een plan van architect Piet Blom. Het was Blom er om te doen om met het openluchttheater een hechte campusgemeenschap te creëren.
Bij de bouw werd gebruik gemaakt van zand dat uitgegraven werd bij de bouw van het ernaast gelegen buitenzwembad. In 1978 was er een opknapbeurt en in 1995 is het gerestaureerd. Dat was noodzakelijk omdat de houten bankjes rot waren. Bezoekers gingen daarnaast met splinters in hun benen naar huis of gleden uit op de spekgladde spoorbielzen.

Theater werd eind 2012 afgekeurd voor gebruik

Eind 2012 werd het theater, wederom vanwege de gevaarlijke bankjes, afgekeurd voor gebruik. Er werden inmiddels al gesprekken gevoerd met de stichting Kunst en Cultuur Overijssel (KCO) om het theater te renoveren. Er is bij KCO een plan voor renovatie ingediend; de voorwaarde was dat de UT zelf ook een bedrag zou inleggen. Nadat KCO haar activiteiten moest stoppen is een herziene aanvraag ingediend bij de provincie Overijssel. Vervolgens heeft de provincie in april 2013 de subsidie verstrekt.
De voorwaarde van de UT was dat het theater duurzaam en onderhoudsvriendelijk moest worden gerenoveerd. Er was naast de renovatie ook nog een grote wens geuit voor een overkapping van het toneelgedeelte, zodat apparatuur, decor en artiesten droog konden staan. De renovatie is met duurzame materialen, zoals bamboecomposiet en beton, uitgevoerd en de overkapping is ook gelukt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.