nieuws

Kans dat harde knal in Twente van meteoriet kwam is klein, F-16 waarschijnlijker

Meldkamer
Meldkamer
Er is nog steeds geen duidelijkheid over de oorzaak van de harde knal rond tien uur maandagmorgen in Twente. Alles wijst op iets met een vliegtuig.
Theoretisch bestaat de mogelijkheid dat het een meteoriet was die door de geluidsbarrière ging, maar die kans is bijna miniem volgens Arnold Tukkers van de Sterrenwacht in Lattrop: "Meteorieten komen vaker voor, maar veroorzaken zelden een harde knal."

Boven Duitsland

Het is aannemelijker dat de knal veroorzaakt is door een vliegtuig. "Mijn vrouw heeft de knal ook gehoord en hoorde vlak daarvoor ook een vliegtuig", zegt Tukkers. En zij is niet de enige. Meerdere mensen die de knal hoorden hebben ook een vliegtuig gehoord.
Het moet sowieso dan wel een vliegtuig zijn in Duits luchtruim. De Luchtmacht heeft navraag gedaan en het is zeker dat er niet boven Nederland een vliegtuig door de geluidsbarrière is gegaan. Er zijn rond het tijdstip van de knal Belgische en Duitse straaljagers waargenomen in het gebied van de knal. De Duitse Luftwaffe is nog onderzoek aan het doen.

Bommen

Volgens de Luchtmacht kan de oorzaak ook nog een NAVO-oefening in Nordhorn zijn. Daar worden bommen geworpen op een oefenterrein.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.