nieuws

Staatssecretaris: er was geen bomenkap nodig geweest voor luchthaven Twente

Staatssecretaris: geen bomenkap nodig voor luchthaven Twente
Staatssecretaris: geen bomenkap nodig voor luchthaven Twente
Ondanks dat er geen doorstart meer komt van de luchthaven in Twente, heeft staatssecretaris Mansveld wel duidelijkheid gegeven over de massale bomenkap in het gebied. Daarover was in de regio veel ophef ontstaan. In een brief aan de Tweede Kamer laat de staatssecretaris nu weten dat er helemaal geen bomenkap nodig zou zijn geweest om luchtvaart mogelijk te maken.
De ophef ontstond nadat verschillende organisaties concludeerden dat er duizenden bomen gekapt zouden moeten worden omdat de wet voorschrijft dat er voor luchtvaart een gebied zonder obstakels moet zijn. De staatssecretaris schrijft in haar brief dat er inderdaad verschillende eisen zijn voor aanvliegroutes, maar dat die eisen afhangen van verschillende factoren.
Door bijvoorbeeld niet alle type vliegtuigen toe te staan op de luchthaven, zou er al geen sprake meer zijn van massale bomenkap. Het niet kappen van de bomen zou wel gevolgen gehad hebben voor het uitvoeren van vluchten op Twente, maar het ADT had bij het ministerie aangegeven daar geen moeite mee te hebben.

Ophef over bomenkap

De ophef over de bomenkap ontstond in maart dit jaar, toen de Stichting Lonnekerberg stelde dat er 85 hectare bos gekapt zou moeten worden voordat de luchthaven een doorstart zou kunnen maken. Volgens de stichting zouden daarbij ook delen beschermd bos tegen de vlakte moeten.
De bomen waren daarna wekenlang onderwerp van gesprek. Natuurmonumenten deed de oproep om de plannen voor heropening van de luchthaven tijdelijk in te trekken. Via de website van de natuurorganisatie konden mensen bezwaar aantekenen tegen de plannen voor de luchthaven. Ruim 16.000 mensen deden dat. In Oldenzaal werd door zo'n honderd mensen een demonstratie gehouden tegen de kap van bomen bij het vliegveld.

Bomenkap ook onderwerp in politiek

Ook in de politiek leefde de dreigende bomenkap. In de gemeenteraad van Enschede moest de wethouder tekst en uitleg geven, en ook in omliggende gemeenten bleek de bomenkap een onderwerp van discussie. Daarnaast sprak de provincie zich openlijk uit tegen massale bomenkap.
Vorige week bleek dat er geen doorstart komt van de commerciële burgerluchtvaart. De plannen blijken niet haalbaar en dus trekken de provincie en gemeente de stekker eruit. Staatssecretaris Mansveld besloot wel terug te komen op de kwestie van de bomenkap en liet vandaag dus weten dat op basis van de plannen die er lagen, massale bomenkap niet aan de orde zou zijn geweest.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.