nieuws

Goederentreinen blijven over spoor Twente rijden, besluit noordtak uitgesteld

De komende jaren blijven de goederentreinen over het bestaande spoor in Twente rijden. Dat heeft staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu bekend gemaakt. Ze heeft een definitief besluit over de afwikkeling van goederentreinen door Twente uitgesteld.
De verwachting was dat het aantal goederentreinen de komende twintig jaar zou verdubbelen. Daarom moest het spoor tussen Elst en Oldenzaal/Duitse grens geschikt worden gemaakt om deze extra goederentreinen aan te kunnen.
Nu de groei van het goederenvervoer over spoor minder sterk is dan verwacht, heeft de staatssecretaris een definitief besluit over de vier voorgestelde tracékeuzes uitgesteld. Wel zal er om de drie jaar naar de situatie op het spoor worden gekeken. Bij die studie wordt dan ook telkens bepaald of er definitieve keuzes moeten worden gemaakt.

Treinen gaan 'kopmaken' in Deventer

Voor de komende jaren heeft Mansveld bepaald dat de treinen gaan ‘kopmaken’ in Deventer. Dat is volgens haar het goedkoopst. In deze variant gaan goederentreinen keren op het emplacement in Deventer. Definitieve maatregelen die hiervoor nodig zijn, worden echter pas na 2020 genomen.
Gedupeerde Ineke Bakker van de provincie Overijssel is blij met het besluit van de staatssecretaris. "Wij zijn verheugd dat de staatssecretaris voorlopig afziet van extra goederentreinen in Oost-Nederland. Dat betekent dat onze lobby heeft gewerkt en dat er dus geen verdere inbreuk wordt gedaan op de leefbaarheid en veiligheid in onze provincie".

19e-eeuwse voorziening

Bestuurslid Jan Bron van de Regio Twente is niet blij met het besluit van Mansveld. Volgens hem ligt er nu een 19e-eeuwse voorziening door de steden en houdt de staatssecretaris zich niet bezig met de controle op overlast.
Bron wil politieke druk zetten op staatssecretaris Mansveld tijdens het reguliere overleg tussen het ministerie en de Regio Twente.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.