nieuws

Bijna zes kilometer fietsen in Rheezerveen om te kunnen pinnen

Op zoek naar geldautomaat: soms kilometers fietsen
Op zoek naar geldautomaat: soms kilometers fietsen
Wie in Rheezerveen woont, kan er maar beter voor zorgen altijd voldoende geld op zak te hebben. De dichtstbijzijnde geldautomaat om geld te kunnen pinnen ligt voor de 600 inwoners van het buurtschap bijna zes kilometer verderop. Er is geen -bewoonde- plek in de provincie te vinden waar de afstand groter is dan dat, blijkt uit onderzoek van RTV Oost naar de locaties van alle geldautomaten.
Voor dit onderzoek gebruikten we het databestand van de ING-bank, dat alle geldautomaten in Nederland -ook die van andere banken en ook de losse automaten in supermarkten- toont. Vorige maand bleek al dat het aantal geldautomaten in de provincie in een paar jaar tijd drastisch terugliep.

600 inwoners

Ruim een kilometer wonen mensen in onze provincie gemiddeld van de dichtstbijzijnde geldautomaat. En dat is het gemiddelde: er zijn volop plekken waar de eerste gelegenheid om aan cash te komen vele kilometers verderop ligt. Uiteraard gaat het dan om veel nauwelijks bewoonde plekken, maar het zijn ook nog heel wat serieuze woonkernen: Rheezerveen is er slechts één van en alhoewel niet groot, met nog zo'n 600 inwoners inwoners bovendien toch ook niet als een compleet verlaten plek te bestempelen.
Maar er zijn veel meer plaatsen in de provincie waar nog een aanzienlijk aantal mensen woont, en waar de geldautomaat bepaald niet te belopen is: Radewijk bijvoorbeeld, waar het ook meer dan vijf kilometer is. Of Scheerwolde: ook meer dan 5 kilometer.

Valt nog mee in de provincie

Toch valt het in Overijssel eigenlijk nog wel mee. Ook al woont een gemiddelde Overijsselaar verder weg dan het landelijk gemiddelde van 824 meter, de meeste andere niet-randstad provincies staan er wat dat betreft nog een stuk slechter voor. In Drenthe en Friesland bijvoorbeeld is de afstand gemiddeld bijna 1200 meter.
Ook die afstand oogt natuurlijk overkomelijk, maar ook hier geldt weer: het is de gemiddelde afstand voor alle inwoners: en omdat de overgebleven geldautomaten vaak in dichtbevolkte gebieden staan, wordt het gemiddelde natuurlijk enorm 'gedrukt'. Zo is er een Friesland een bewoonde plek te vinden waar het bijna 20 kilometer fietsen is.

Afstand tot dichtstbijzijnde geldautomaat

Rheezerveen: 5955 meter
Radewijk: plusminus 5100 meter*
Scheerwolde: 5037 meter
Laag Zuthem: 4867 meter
Hoge Hexel 4181 meter
Manderveen: 3745 meter
Rheeze: 3410 meter
*door een technische oorzaak is deze meting niet exact
Gekeken is alleen naar enigszins compacte woonkernen, met minimaal enkele honderden inwoners. Hebben we toch nog een plaats gemist of staat er volgens u een plek onterecht tussen? Laat het ons weten!
Gemiddelde afstand per huishouden:
1. Zuid-Holland: 607 meter
2. Noord-Holland: 622 meter
3. Utrecht: 744 meter
4. Limburg: 804 meter
5. Noord-Brabant 904 meter
6. Gelderland 970 meter
7. Overijssel 1058 meter
8. Groningen 1068 meter
9. Zeeland 1088 meter
10. Flevoland 1166 meter
11. Drenthe 1177 meter
12. Friesland 1191 meter
Nederlands gemiddelde: 824 meter
Door: Jody Ummels

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.