nieuws

Bill Gates geeft UT Enschede miljoenensubsidie voor satellietonderzoek

De Universiteit Twente in Enschede krijgt 5,5 miljoen euro subsidie van de Bill & Melinda Gates Foundation. Het is een voor Nederlandse begrippen enorme subsidie. Miljardair Bill Gates is de medeoprichter van Microsoft.
Met het geld gaat de Universiteit Twente onderzoek doen om de landbouw van kleine boeren in Afrika en Azië te verbeteren. Bij dat onderzoek wordt gebruik gemaakt van satellietbeelden. Satellietbeelden helpen nu al boeren met grote akkers waarop een gewas staat om efficiënter te werken. Ze kunnen met de satelliet de oogst beter controleren en voorspellen.

Akkers arme boeren beter in de gaten houden

Arme boeren in Afrika (Sub-Saharisch Afrika) en Azië (Zuid Azië) hebben de grootste moeite om ieder jaar weer tot een stabiele en duurzame oogst te komen. Ze hebben kleine stukjes landbouwgrond, waarop meerdere gewassen staan. Vanuit de lucht zijn die akkers nu nauwelijks van elkaar te onderscheiden, waardoor de oogsten niet goed gecontroleerd en voorspeld kunnen worden. Het onderzoek van de Universiteit Twente moet dat verbeteren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.