Olieopslag in zoutcavernes Enschede nog niet definitief

Wanneer het niet veilig blijkt te zijn om gasolie op te slaan in zoutcavernes, dan zal de vergunning voor Twente worden ingetrokken. Dat zei gedeputeerde Ineke Bakker woensdagavond na vragen van de provinciale politiek.

Partijen als het CDA en GroenLinks maken zich grote zorgen over de geplande opslag van gasolie in vijf lege zoutcavernes onder industrieterrein De Marssteden in Enschede. Aanleiding is de lekkage in een zoutcaverne in Amtsvenn in Duitsland. Vermoedelijk lekt een buis waar de gasolie doorheen wordt gepompt, maar het kan ook de zoutcaverne zelf zijn.

Twentse situatie veiliger

Volgens gedeputeerde Bakker zal bij een lek in de zoutcaverne zelf, een streep door de plannen in Enschede worden gezet. Wanneer het alleen een lek in de buis is, dan hoeft er niet te worden ingegrepen omdat in Nederland standaard met dubbelwandige buizen wordt gewerkt die veel veiliger zijn.

Hoorzitting over zoutcavernes

Op verzoek van de provinciale politiek komt er later dit jaar een hoorzitting over de kwestie. Gedeputeerde Bakker deed de toezegging dat in het geval deskundigen grote veiligheidsproblemen zien bij het ondergronds opslaan van gasolie, dat ze de minister dan ook zal vragen om de vergunning voor Enschede in te trekken.

Meer over dit onderwerp:
zoutcaverne enschede provincie gasolie Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren