nieuws

VNG: "Samenwerking gemeenten Overijssel kan toch geld kosten"

Samenwerking Noaberkracht
Samenwerking Noaberkracht
Gemeenten als Tubbergen en Dinkelland en Hardenberg en Ommen riskeren toch veel duurder uit te zijn dan andere gemeenten, doordat ze samenwerken. Dat komt volgens de VNG omdat ze daardoor btw-plichtig kunnen worden.
Staatssecretaris Wiebes stelde vorige week nog dat de problemen wel meevallen, maar volgens de VNG - Vereniging van Nederlandse Gemeenten bagatelliseert de staatssecretaris het nadeel dat de samenwerkende gemeenten hebben. Dat zegt VNG-voorzitter Jorritsma in Binnenlands Bestuur.

Btw betalen aan rijk door samenwerking

Gemeenten die samenwerken met een of meer buurgemeenten lopen het risico btw-plichtig te worden, waardoor ze meer btw aan het rijk gaan betalen dan gemeenten. Het kan daarbij gaan om enkele tienduizenden euro's. De btw betalen gemeenten omdat ze diensten leveren aan elkaar door de samenwerking. Voorbeelden van gemeenten die samenwerken in Overijssel zijn Ommen en Hardenberg en de bestuurlijke samenwerking Noaberkracht, waar de gemeenten Tubbergen en Dinkelland onder vallen. Het samenwerken van gemeenten wordt vanuit het rijk juist gestimuleerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.