nieuws

Almelo: niets bekend over oproep Turkije om te protesteren bij monument

Protest tegen genocide-monument
Protest tegen genocide-monument
Het college van burgemeester en wethouders van Almelo weet niet of de Turkse premier Erdogan heeft opgeroepen om te protesteren tegen de komst van een monument in Almelo tegen de zogenoemde Armeense genocide. Dat laat het college weten in een reactie op schriftelijke vragen van de Partij Vrij Almelo (PVA).
De partij vroeg het college van Almelo om opheldering na een Turks protest, begin juni bij het Armeense genocide-monument in Almelo. Volgens berichten zou de demonstratie zijn gesteund door de Turkse overheid en zouden verschillende Turkse moskeeën betrokken zijn geweest bij de voorbereiding van de demonstratie.

Turkije ontkent genocide in 1915

Met het protest aan de Rembrandtlaan wilden de Turken druk zetten op de Almelose politiek om het monument, dat in april werd onthuld, weg te halen. Turkije ontkent dat er in 1915 sprake is geweest van genocide. De Armeniërs zeggen dat wel degelijk honderdduizend landgenoten zijn gedeporteerd en vermoord door Turken.
Het Almelose college laat verder aan de PVA weten geen onderzoek te gaan doen naar de rol van de zogeheten Dinayet-moskeeën bij de demonstratie. Die moskeeën zouden voor gratis vervoer op de dag van het protest hebben gezorgd.

Ook beroering in Den Haag

Op de vraag of het college het ontkennen van de Armeense genocide strafbaar zou moeten stellen, antwoorden burgemeester en wethouders van Almelo dat dit aan de nationale overheid is.
In Den Haag heeft het protest ook beroering veroorzaakt: verschillende partijen in de Tweede Kamer willen dat het kabinet de Turkse regering om opheldering vraagt.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.