nieuws

Onderzoek Universiteit Twente helpt patiënten op Intensive Care

Universiteit Twente
Universiteit Twente
Een onderzoeker van de Universiteit Twente (UT) heeft een manier gevonden waarop beter voorspeld kan worden welke patiënten op een Intensive Care (IC) baat hebben bij extra vocht en welke niet. Bij circa vijftien procent van de patiënten kan nu zeer nauwkeurig worden voorspeld of het toedienen van extra vocht gewenst is of niet.
Een groot gedeelte van de patiënten dat op IC ligt, heeft een verstoorde bloedsomloop, waardoor weefsels en organen mogelijk niet genoeg zuurstof krijgen. De eerste behandelstap is het toedienen van extra vocht, zodat het hart meer bloed kan rondpompen. Bij ongeveer de helft van de IC-patiënten leidt toediening van vocht niet tot meer rondgepompt bloed en kan het juist schadelijke gevolgen hebben.
Zo is eerder al aangetoond dat patiënten die teveel vloeistof krijgen toegediend langer aan de beademing liggen en zelfs een hogere kans op overlijden hebben. Je zou daarom van tevoren willen kunnen voorspellen welke patiënt gunstig zal reageren op vochttoediening en welke niet. Het UT-onderzoek is een eerste belangrijke stap in de goede richting.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.