Stichting doet beroep op bedrijven en inwoners Kampen voor behoud IJsselkogge

De Stichting Vrienden Koggekwartier Kampen wil een beroep doen op alle inwoners en bedrijven van Kampen en omstreken om eenmalig of jaarlijks een bedrag te doneren om de IJsselkogge en een mogelijk toekomstig museum in Kampen te onderhouden. De stichting hoopt met de bijdrage in de kosten dat de gemeenteraad begin juli een positief besluit neemt over de toekomst van de IJsselkogge.

Eerder deze maand bleek de IJsselkogge de gemeenteraad van Kampen te verdelen. Tijdens een ingelaste vergadering konden raadsleden het niet eens worden over de financiële bijdrage voor het tentoonstellen van het wrak uit de 14e of 15e eeuw. Voorstanders betoogden dat er zelden zulke goed bewaarde wrakken gevonden worden. Ook wezen ze op het historische belang van het schip voor Kampen. Maar tegenstanders vinden de expositiekosten te hoog.

Rijkswaterstaat wil schip snel bergen

Een besluit over het schip is uitgesteld tot begin juli maar daardoor bestaat de kans dat een andere gemeente ervandoor gaat met het wrakstuk. Rijkswaterstaat heeft haast om het schip dat nu nog in de IJssel ligt te bergen. En dus voert de rijksdienst ook gesprekken met andere partijen.

De IJsselkogge werd in de zomer van 2011 gevonden op de bodem van de IJssel. Daar ligt de historische kogge in de weg bij het baggeren van de IJssel, voor het project Ruimte voor de Rivier van Rijkswaterstaat. Het gaat om een Koggeschip dat vermoedelijk zeer goed bewaard is gebleven. Er zijn maar zelden goed bewaarde wrakken van Koggeschepen gevonden.

Meer over dit onderwerp:
IJsselkogge Kampen IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren