nieuws

Minister maakt geen uitzondering voor vrouwen in rolstoel uit Zwolle

Eerder werden de vrouwen in het ziekenhuis onderzocht
Eerder werden de vrouwen in het ziekenhuis onderzocht
Minister Schippers van Volksgezondheid wil geen uitzondering maken voor Zwolse vrouwen in een rolstoel die onderzocht moeten worden op borstkanker.
Dat zegt de minister in haar antwoord op vragen van de Zwolse Tweede Kamerleden Tjitske Siderius (SP), Eddy van Hijum (CDA) en Arie Slob (CU). De drie hadden vragen gesteld omdat Zwolse vrouwen in een rolstoel voor een screening op borstkanker naar Apeldoorn moeten reizen.

Gehandicaptenraad boos

Eerder konden de vrouwen in het ziekenhuis in Zwolle terecht. De Zwolse Gehandicapten Raad maakte zich al eerder boos over de aanpassingen, volgens de raad is het belachelijk dat de vrouwen zijn aangewezen op een dure en tijdrovende taxirit.
In Zwolle moeten vrouwen die gescreend worden op borstkanker gebruik maken van een mobiele screeningsunit, in Apeldoorn staat een vaste screeningsunit. De mobiele units zijn niet goed toegankelijk voor vrouwen in een rolstoel. Alleen voor vrouwen die verder moeten reizen dan 45 kilometer, wordt een uitzondering gemaakt. Die vrouwen, bijvoorbeeld uit Kampen, mogen volgens de Tweede Kamerleden wél in het ziekenhuis onderzocht worden.

Onderzoek naar vaste unit

De minister geeft in haar antwoorden aan geen uitzondering te kunnen maken voor de vrouwen, maar geeft wel aan dat het Bevolkingsonderzoek Oost onderzoekt of er een mogelijkheid is voor een vaste screeningsunit in Zwolle.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.