nieuws

Tuitert wil monopoliepositie schaatsbond aanvechten bij Europese Commissie

Mark Tuitert
Mark Tuitert
Schaatser Mark Tuitert uit Holten stapt met shorttracker Niels Kerstholt naar de Europese Commissie. Ze willen het wedstrijdmonopolie van de internationale schaatsfederatie ISU aanvechten, schrijft de Volkskrant.
Tuitert en Kerstholt zijn het er niet mee eens dat de bond schaatsers verbiedt om mee te doen aan Icederby, een door Zuid-Koreanen bedachte schaatswedstrijd waar veel geld mee te verdienen is.
De ISU dreigt schaatsers levenslang te schorsen als ze meedoen aan het evenement met een prijzengeld van 1,4 miljoen euro. Volgens Olympisch kampioen Tuitert, die vorige week in Holten officieel afscheid nam van het schaatsen, is het verbod van de ISU de doodsteek voor elk nieuw schaatsinitiatief.

"ISU claimt monopolie"

"Dit kan de redding zijn van het schaatsen. De ISU claimt een monopolie maar vernieuwing is geen prioriteit. Goede initiatieven lopen altijd stuk op het ISU-congres. Deze zaak is niet alleen van belang voor Icederby, maar leidt er misschien ook toe dat andere interessante initiatieven een kans krijgen," aldus Tuitert in de Volkskrant.
Kerstholt zegt: "Ik heb alles gegeven aan het schaatsen en ben blijven zitten met een studieschuld van 20.000 euro. Nu heb ik de kans iets te verdienen en loop ik het risico dat ik levenslang van de sport wordt uitgesloten."

Tuitert en Kerstholt riskeren levenslange schorsing

Eind oktober is de eerste Icederby in Dubai en dan nemen langebaanschaatsers en shorttrackers het op een baan van 220 meter tegen elkaar op. Het idee komt uit Korea, Keirin - bekend uit het baanwielrennen - is een inspiratiebron geweest. Het publiek kan gokken op de uitslag. Tuitert en Kerstholt willen beiden meedoen maar riskeren daarmee dat ze levenslang worden uitgesloten van het schaatsen door de ISU.
Volgens de bond mogen sporters zich namelijk niet inlaten met gokken. En dat willen de twee schaatsers dus aanvechten in Brussel voor de Europese Commissie. Tuitert en Kerstholt worden daar bijgestaan door de Vlaamse hoogleraar mededingingsrecht Van Rompuy. Hij is ervan overtuigd dat de ISU onwettig handelt door concurrerende wedstrijdorganisatoren te willen weren door schaatsers te schorsen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.