nieuws

Onderzoeken afgerond: OM buigt zich over schuldvraag dakdrama Grolsch Veste

Dakdrama Grolsch Veste
Dakdrama Grolsch Veste
Het Openbaar Ministerie (OM) kan zich drie jaar na het instorten van een deel van het dak van de Grolsch Veste  buigen over de vraag of betrokkenen bij het dakdrama in de Grolsch Veste strafrechtelijk vervolgd moeten worden. Dat zegt een woordvoerster van het OM.
Het OM doet dat nu pas, omdat eerst het deskundigenonderzoek naar het dakdrama afgerond moest worden en dat duurde langer dan gedacht. In eerste instantie werd verwacht dat het onderzoek in september vorig jaar klaar zou zijn, maar die datum werd niet gehaald. Dat kwam volgens een woordvoerster doordat de verdediging een specifieke vraag had 'over het reilen en zeilen van het bouwproces'. Waar die vraag over ging wil het OM niet zeggen.
Inmiddels zijn alle deskundigenonderzoeken afgerond en kan het OM zich over de zaak buigen. Wanneer bekend wordt of er ook wordt overgegaan tot strafvervolging, blijft volgens een woordvoerster voorlopig onduidelijk. Waarschijnlijk gaat het om maanden. "Het is een complex dossier."

Dakdrama

Op 7 juli 2011 stortte een deel van het dak van de Grolsch Veste in. Er werd op dat moment nog druk gewerkt aan een deel van de tweede ring van het stadion. Op het moment dat het dak instortte waren meerdere mensen aan het werk. Bij het drama kwamen twee bouwvakkers om het leven, zestien bouwvakkers raakten gewond. 

Harde conclusies

De verbouwing van De Grolsch Veste was een samenwerking tussen Dura Vermeer uit Hengelo, Trebbe uit Enschede en Te Pas Bouw uit Enschede, onder de noemer bouwcombinatie Grolsch Veste.
De Onderzoeksraad voor de Veiligheid kwam na onderzoek met harde conclusies over het drama in het stadion van FC Twente. Er was sprake van een opeenstapeling van fouten in de uitvoering, constructie en communicatie, oordeelde de onderzoeksraad. Volgens de raad werd de planning en bouwvolgorde ingrijpend aangepast, maar werd er nooit gekeken naar de gevolgen voor de veiligheid. Hoofdaannemer en staalbouwer vertrouwden te veel op elkaars vakmanschap, zonder zaken te bespreken.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.