Burgemeester Enschede: "Samenscholing- en gebiedsverbod is nodig"

Als burgemeester van Enschede stelde hij niet eerder een samenscholing- en gebiedsverbod in tegen een groep mensen. Maar dit keer kon hij niet anders, zegt burgemeester Den Oudsten. "Je ziet dat sommige problemen zich soms zo ernstig ontwikkelen dat we naar instrumenten moeten grijpen die we wel hebben maar bijna nooit gebruiken."

Bewoners en ondernemers aan de Noorderhagen worden lastig gevallen door een intimiderende groep mensen, met als gevolg dat ze zich niet meer veilig voelen op straat. De gemeente en de politie krijgen de groep niet weg, zonder vergaande maatregelen te nemen, stelt Den Oudsten. Een samenscholingsverbod in het gebied is nu het gevolg.

"Politie kan niet voortdurend aanwezig zijn"

Den Oudsten zegt dat de politie al meerdere keren heeft opgetreden tegen de groep, maar dat het niet voldoende was. "De politie doet wat ze kan, maar kan natuurlijk niet voortdurend daar aanwezig zijn. Dus gaan wij voorkomen dat ze nog bij elkaar mogen staan met een groep van meer dan vijf mensen. De mensen die echt lastig zijn, leggen we een gebiedsverbod op zodat ze een tijd lang niet meer in het gebied mogen zijn."

De groep bestaat vooral uit mensen die vanuit het westen naar Enschede zijn vertrokken. Den Oudsten snapt dat een stad als Enschede een aantrekkingskracht heeft op deze mensen. "Ik denk dat in het westen hen het leven al flink zuur is gemaakt door gemeenten, politie en anderen. Dat ze daar minder bewegingsvrijheid hebben. Ze hebben waarschijnlijk vrienden of kennissen hier en dat trekt elkaar natuurlijk aan."

Groep heeft aantrekkingskracht op jongeren

Behalve de overlast maakt Den Oudsten zich ook zorgen over de aantrekkingskracht van de groep op jonge Enschedeërs. "Jonge meisjes vinden zo'n groep toch interessant. Voor je het weet worden zij meegesleept en dat moeten we voorkomen."

Meer over dit onderwerp:
Enschede overlast Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren