nieuws

TBS-kliniek Oldenkotte bijna leeg: 130 medewerkers naar Transfore

Tbs-kliniek Oldenkotte
Tbs-kliniek Oldenkotte
In de TBS-kliniek Oldenkotte in het Rekken zijn nog 16 TBS-patiënten. Zij verhuizen na de zomer naar andere klinieken in Nederland, meldt Omroep Gelderland. Oldenkotte sluit vanwege Rijksbezuinigingen.
Voorheen werden er zo'n 100 mensen behandeld. Van de 300 medewerkers krijgen 130 een nieuwe baan bij Transfore, een nieuw opgerichte stichting van de GGZ-instelling Dimence.

Ontslag voor 16 mensen

De nieuwe stichting gaat onder meer een Forensisch Psychiatrische Kliniek opzetten en op diverse plaatsen komen er projecten voor beschermd wonen, meldt de regionale omroep. Zowel sociotherapeuten als mensen van de technische dienst kunnen daar vanaf 1 januari aan de slag.
Een grote groep medewerkers heeft gebruik gemaakt van het sociaal plan. Een deel daarvan is inmiddels weer tijdelijk aan het werk. Nu nog zijn 16 mensen boventallig. Voor hen zal ontslag worden aangevraagd.

Oldenkotte dicht, Balkbrug bleef open

Vorig jaar maart kreeg Oldenkotte van staatssecretaris Teeven de mededeling dat de TBS-kliniek dicht moest. Een ramp voor Oost-Nederland waar de werkgelegenheid al langer onder druk staat. Tweede-Kamerlid Arie Slob wist in het herfstakkoord te bewerkstelligen dat de TBS-kliniek in Balkbrug open blijft.
Dit tot grote frustratie van de medewerkers van Oldenkotte, omdat de kliniek in Balkbrug overeind wordt gehouden met argumenten die ook voor Oldenkotte zouden gelden. Maar er kwam dus wel een doekje voor het bloeden. Geld dat anders zou worden gespendeerd aan sociale plannen wordt nu geïnvesteerd in de projecten die Transfore gaat opzetten.

Toekomst gebouw nog onduidelijk

Oldenkotte bestaat 85 jaar. Officieel valt het doek voor de kliniek op 1 januari 2015, maar in september staat het pand leeg. Het is nog onduidelijk of het pas gerenoveerde gebouw een nieuwe invulling krijgt. Vooralsnog blijft het onderhoud in handen van Oldenkotte.

De reportage bij Omroep Gelderland

Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.