nieuws

"Leeftijdgrens ballonvaart onnodig"

Ballonvaarders in Overijssel hopen op steun van het ministerie in hun strijd tegen een Europese leeftijdsgrens. In de luchtvaart worden door nieuwe regels voor boordpersoneel nu ook ballonvaarders van 65 jaar of ouder geen commerciële vluchten meer maken, zo meldde de NOS eerder deze week.
In heel Nederland zijn zo'n 300 ballonvaarders, waarvan ongeveer een kwart ouder dan 65. Zij hebben die commerciële vluchten nodig om uit de kosten te komen. Eén van hen is de 63-jarige ballonvaarder Wim van der Kolk uit Dedemsvaart.
De nieuwe regeling kan voor Van der Kolk over een paar jaar uitlopen op een financiële strop. Hij en vele andere ballonvaarders hebben moeten investeren in een opleiding, opfris-cursussen en materiaal. Het duurt al snel zo'n tien jaar voordat dat terugverdient is.
Het ministerie van Infrastructuur zei tegen de NOS dat de nieuwe regels zijn ontwikkeld in samenwerking met (medische) deskundigen. Ze zijn bovendien uitgebreid besproken met de luchtvaartindustrie en de lidstaten van de EU. Wel heeft het ministerie aangegeven bereid te zijn om te kijken of Nederland een uitzondering kan maken voor ballonvaarders, zoals ook in Groot-Brittannië gebeurt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.