nieuws

Hendrik Ganzeboer uit Staphorst heeft op z'n 81e zijn eerste expositie

Hij vond zijn tekeningen en schilderijen nooit zo bijzonder. Een expositie? Wellicht iets verkopen? Het kwam nooit bij Hendrik Ganzeboer (81) op. Sinds een jaar woont hij in De Berghorst in Staphorst. Nu - voor het eerst in zijn leven - is er een expositie van twintig pentekeningen en schilderijen.
Burgemeester Joop Alssema van Staphorst kwam donderdagochtend zelf naar De Berghorst om, samen met Ganzeboer, de tentoonstelling te openen. Twintig werken hangen in de gang en in de grote zaal. De werken hangen tot en met september in De Berghorst. Daarna maken ze een rondreis langs de andere locaties van Zorgspectrum Het Zand.

Ganzeboer, geboren in Oudleusen woont sinds een jaar in De Berghorst. Medewerkers zagen hem op zijn kamer regelmatig tekenen. Aan een stevige tafel maakt de bejaarde kunstenaar zijn pareltjes. De laatbloeier vond zijn werk nooit goed genoeg om te exposeren.
Het personeel van De Berghorst denkt daar heel anders over. Vooral zijn pentekeningen vinden medewerkers erg mooi. "Mijnheer Ganzeboer is veel te bescheiden." Dat vindt ook dochter Willy Brinkman. "Ik ben heel trots dat het er toch nog van komt."

"Toen ik een kleine jongen was, tekende ik al", zegt Hendrik. Bezoekers moeten de vraag hard stellen, want de kunstenaar is wat hardhorend. "Mijn favoriete onderwerpen zijn boerenlandschappen, maar ook de natuur vind ik mooi, zoals oude rivierarmen." De kunstenaar gaat bijna nooit met een schildersezel op pad. Hij tekent de taferelen uit het hoofd. Meestal kloppen ze tot in detail.

Hendrik Ganzeboer tekent nog altijd graag, hoewel hij nu een blessure aan zijn duim heeft na een val met de fiets. Momenteel werkt hij aan een portret van zijn overleden vrouw Aaltje die hij nog dagelijks mist. "Ik zou ook graag schilderen, maar dat is lastig, want olieverf stinkt. Dat ruik je in het hele gebouw." Medewerkers van De Berghorst proberen nu een ruimte te regelen waar de bejaarde kunstenaar ook met olieverf kan werken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.