nieuws

Oldenzaler Björn Kuipers is de baas in Maracana

Björn Kuipers
Björn Kuipers
De absolute uitblinker was natuurlijk James Rodriguez, maar in de schaduw van het nieuwste Colombiaanse wonderkind liet ook Björn Kuipers uit Oldenzaal zaterdag zien dat het met zijn WK-vorm wel goed zit.
De scheidsrechter leverde samen met zijn assistenten Erwin Zeinstra en Sander van Roekel, beter bekend als 'Team Kuipers', een vlekkeloze prestatie in het Maracana-stadion tijdens Colombia - Uruguay (2-0). De Braziliaanse voetbaltempel begint al bijna als thuis te voelen voor de 41-jarige man uit Oldenzaal. Of Kuipers op 13 juli weer het Maracana in mag lopen, zal vooral afhangen van hoe ver het Nederlands elftal nog komt.
Een jaar geleden stond hij ook al in de betonnen kolos in Rio de Janeiro. Kuipers had toen de eer om de finale van de Confederations Cup tussen Brazilië en Spanje te leiden. Nederlands beste arbiter keerde afgelopen woensdag terug in het Maracana, waar hij als vierde man fungeerde bij de groepswedstrijd tussen Frankrijk en Ecuador. Eerder in het toernooi had Kuipers zelf al de wedstrijden Italië - Engeland en Zwitserland - Frankrijk gefloten. Met de achtste finale tussen Colombia en Uruguay kreeg hij zaterdag een Zuid-Amerikaanse clash voor de kiezen die op voorhand al bol stond van de emoties.
Het ging de afgelopen dagen namelijk vooral over Luis Suarez, de man die dinsdag de wereld verbijsterde door in de schouder van de Italiaanse verdediger Giorgio Chiellini te bijten. Het leverde de vedette van Uruguay en Liverpool een keiharde straf op. Bondscoach Oscar Tabarez van Uruguay trok openlijk de integriteit van wereldvoetbalbond FIFA in twijfel en kondigde aan dat zijn ploeg terug zou slaan. In die emotionele en vijandige sfeer moest Kuipers zaterdag de leiding op zich nemen.
Onder een orkaan van geluid betrad het Nederlandse trio, met 22 hongerige spelers achter zich, een paar minuten voor de aftrap het veld. Drie nuchtere mannen uit Oldenzaal (Kuipers), Dronrijp (Zeinstra) en Ede (Van Roekel), die zich niet gek laten maken als tienduizenden Colombianen en Uruguayanen vol passie hun volkslied meebrullen. In de openingsfase werd Kuipers meteen op de proef gesteld. Een paar stevige tackles, boze spelers, gezeur om kaarten. De supermarkteigenaar loste het echter allemaal kordaat op.
Kuipers hield ook in het verloop van de wedstrijd, waarin Rodriguez met twee schitterende doelpunten de show stal, de regie in handen. Door zijn derde WK-wedstrijd mag wederom een krulletje. Of Kuipers nog meer te doen krijgt in Brazilië, zal vooral bepaald worden door Oranje. "Het zou mooi zijn als één van ons de finale haalt."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.