nieuws

Uitspraak rechter over ruimingen MKZ gaat nog maanden duren

Het gaat nog maanden duren voordat de rechter een uitspraak doet over het ruimen van vee tijdens de MKZ crisis in 2001. Dat bleek vandaag tijdens een zitting van het College van Beroep voor het bedrijfsleven in Den Haag.
Dertien jaar na de MKZ crisis strijdt een groep melkveehouders uit Kamperveen nog steeds tegen de beslissing van het ministerie van landbouw om hun vee te ruimen. Ze claimen dat er geen MKZ in Kamperveen is geweest en dat er dus onterecht is geruimd. In een ultieme poging om hun gelijk te halen hebben de melkveehouders het ministerie voor de rechter gedaagd. Die gaf vandaag aan eerst meer feiten nodig te hebben.

Drukte in rechtbank; bussen vol boeren

De opkomst voor de zitting was groot. Vanuit Kamperveen kwamen er 35 melkveehouders en vanuit het Gelderse Kootwijkerbroek nog eens 37 naar Den Haag. De Haagse rechtbank was niet helemaal voorbereid op de grote groep geïnteresseerden. Het zorgde voor een lange rij bij de ingang en een volle zaal waar mensen zelfs moesten staan.
De advocaat van het ministerie van Landbouw zei tijdens de zitting: "Aan de uitkomst van MKZ kan niet getwijfeld worden. Toch doen de boeren uit Kamperveen en Kootwijkerbroek dat wel. Ze zeggen dat de anti-lichamen die in sommige dieren zijn gevonden niet bewijzen dat de dieren besmet zijn geweest.

Rechters willen meer feiten

De rechters van het College van Beroep willen dat het ministerie van Landbouw meer feiten aanlevert voordat de rechtszaak verder kan gaan. Het zal minimaal vier maanden duren voordat de zaak verder kan. Boer Jan Fien vindt de vertraging niet erg. "Het kan beter iets meer tijd kosten dan dat ze het te snel doen.
Bekijk de reportage in HD op Youtube
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.